Szarlotki z retro kratką mają w sobie tyle uroku 🙂 Ze względu na ostatnio deszczową pogodę postanowiłam umilić sobie wieczór i takową przygotować. Dzięki warstwie musu z jabłek ciasto jest odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Myślę, że to nie jedyne ciasto z jabłkami (w zasadzie była już też we wrześniu tarta z różami z jabłek), które pojawi się na Czekoladą Utkane tej jesieni. Zbyt bardzo kocham takie wypieki o tej porze roku, by ich sobie i moim bliskim żałować 😉
Składniki na kruche ciasto (forma 20 cm):
150 g masła
250 g mąki
szczypta soli
szczypta soli
70 g cukru pudru
1 duże żółtko
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
Oraz:
5 dużych jabłek
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 małe jajko
5 dużych jabłek
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 małe jajko
Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy jajko i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody), formując kulkę. Przecinamy ciasto na pół. Owijamy każdą część folią i wkładamy na conajmniej 45 min. do lodówki.
3 jabłka obieramy i kroimy na drobne kosteczki. Wkładamy do garnuszka. Dodajemy do jabłek 3 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody i 1/2 łyżeczki cynamonu. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany mus odstawiamy do częściowego ostygnięcia.
Jedną część ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy, oprószonej mąką – przenosimy na formę, odcinając niepotrzebne brzegi nożem lub wałkiem. Wkładamy do lodówki na czas wykonywania dalszych czynności. Pozostałe dwa jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Posypujemy je 1 łyżką brązowego cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu.
Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy nożem cienkie paski, które posłużą nam do utworzenia efektownej kratki.
Wyciągamy z lodówki formę z przygotowanym wcześniej spodem, nastepnie wykładamy mus z jabłek, a potem przygotowane wcześniej plasterki. Z pasków ciasta tworzymy z kolei kratkę, dociskając jej końce do brzegów ciasta. Smarujemy kratkę z kruchego ciasta pędzelkiem, który moczymy w roztrzepanym jajku. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Gdyby wierzch ciasta zbyt szybko się rumienił, należy przykryć szarlotkę kawałkiem folii aluminiowej. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
jaka pyszna 😉
Piekna!
piękna 🙂
Z jaką starannością zrobiona! 🙂
Tak piękna, że aż szkoda jeść:)
piękna w swej prostocie 🙂
Śliczna, szarlotka jak z obrazka 🙂
Zapewniam, że bardzo! 🙂
Dziękuję! 🙂
Dzięki! 🙂
Staram się zawsze, by moje wypieki były dopracowane 😉
Już śladu po niej nie ma! 😉
Dziękuję! 🙂 Czasami takie proste rzeczy wyglądają szykowniej niż bogato zdobione torty 😉
Dziękuję pięknie! 🙂
Nie dość, że wygląda to pewnie też smakuje idealnie 🙂
jest idealna ! wygląda jak z bajki
pysznie:)
Zapachniało jesienią 🙂
Jaka piękna kratka, po prostu mistrzostwo 🙂 Chętnie bym się nią uraczyła do popołudniowej herbaty 🙂 Pozdrawiam 🙂
Mogę zapewnić, że tak właśnie jest 😉
Aj, dzięki wielkie! 😉
Mam nadzieję, że pozytywnymi jej aspektami 😉
Dziękuję pięknie! 😉 Też chętnie bym poczęstowała, jednak nie pozostał po niej nawet najmniejszy okruszek. 😉
O jej wygląda idealnie, pod każdym względem 🙂
To moja pierwsza w życiu szarlotka… i WYSZŁA!!!!! Jest pyszna, a jeszcze lepiej smakuje gorąca z bitą śmietaną i lodami…. mniam. Bardzo fajny przepis, na stałe zagości w moim domu:-)
Cieszę się, że debiutancka szarlotka powstała z mojego przepisu i smakuje! 🙂 Zgadzam się zdecydowanie co do lodów i bitej śmietany – prawdziwa rozkosz dla podniebienia! 🙂
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
własnie siedzi w piekarniku i sie przeczę ! trzymaj kciuki Paula !!
zrobiłam szarlotkę z tego przepisu i nie zawiodłam się 🙂 była pyszna, wszyscy oblizywali palce i w mig ją zjedli:) Dziękuje bardzo za przepis 🙂
Zrobiłam szarlotkę z Twojego przepisu i była poprostu pyszna:) Wszystkim bardzo smakowała, i niestety została zjedzona jednego dnia. Dziękuję za przepis, jest świetny.
Bardzo, bardzo się cieszę 🙂 Uwielbiam czytać takie komentarze – super, że przepis się przydał 😉
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Jeśli mam formę o średnicy 26cm to zwiększać składniki na ciasto czy wystarczy?
Radzę zwiększyć, bo ciasta sporo potrzeba też na górę, by utworzyć kratkę
Mam pytanko, czy forme do tarty smarujesz wczesniej maslem?
Nie smaruję, kruche ciasto jest na tyle maślane, że bez problemów odejdzie od formy 🙂
Mam pytanie: czy zapieczenie całego ciasta czyli masy jabłkowej bez wcześniejszego podpieczenia kruchego ciasta nie zrobi zakalca ze spodu??z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Pozdrawiam, Maja.
Ja nakłuwam ciasto widelcem plus lekko posypuje bułką tartą. Tak zawsze robiła moja mama. Co prawda robiłam szarlotkę z bardzo podobnego przepisu i tam nie było takich wskazówek, ale je zastosowałam i wyszło ok.
Mi spód wyszedł okay 🙂 Jeśli jednak masz obawy, możesz go wcześniej podpiec 🙂
Pozdrawiam!
Dzis ta szarlotka podbije moj stol po raz chyba -etny 🙂 jest przepyszna, nie poznalam jeszcze nikogo kto stwierdzilby inaczej. Upaly sa ostatnio nie do wytrzymania dlatego koniecznie z galka smietankowych lodow:) ogromnie dziekuje za przepis , jestem pewna, ze jeszcze dlugo bedzie trzymal sie na topie! 😀
Mam pytanie…Czy można spód uprzednio podpiec? A zamiast kratki – dać warstwę rozwałkowanego ciasta?
Jasne 😉