Szarlotki z retro kratką mają w sobie tyle uroku 🙂 Ze względu na ostatnio deszczową pogodę postanowiłam umilić sobie wieczór i takową przygotować. Dzięki warstwie musu z jabłek ciasto jest odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Myślę, że to nie jedyne ciasto z jabłkami (w zasadzie była już też we wrześniu tarta z różami z jabłek), które pojawi się na Czekoladą Utkane tej jesieni. Zbyt bardzo kocham takie wypieki o tej porze roku, by ich sobie i moim bliskim żałować 😉

 

Składniki na kruche ciasto (forma 20 cm):
150 g masła
250 g mąki
szczypta soli
70 g cukru pudru
1 duże żółtko
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
Oraz:

 5 dużych jabłek
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 małe jajko


Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy jajko i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody), formując kulkę. Przecinamy ciasto na pół. Owijamy każdą część folią i wkładamy na conajmniej 45 min. do lodówki. 
 
3 jabłka obieramy i kroimy na drobne kosteczki. Wkładamy do garnuszka. Dodajemy do jabłek 3 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody i 1/2 łyżeczki cynamonu. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany mus odstawiamy do częściowego ostygnięcia.
 
Jedną część ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy, oprószonej mąką – przenosimy na formę, odcinając niepotrzebne brzegi nożem lub wałkiem. Wkładamy do lodówki na czas wykonywania dalszych czynności. Pozostałe dwa jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Posypujemy je 1 łyżką brązowego cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu.
Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy nożem cienkie paski, które posłużą nam do utworzenia efektownej kratki.
Wyciągamy z lodówki formę z przygotowanym wcześniej spodem, nastepnie wykładamy mus z jabłek, a potem przygotowane wcześniej plasterki. Z pasków ciasta tworzymy z kolei kratkę, dociskając jej końce do brzegów ciasta. Smarujemy kratkę z kruchego ciasta pędzelkiem, który moczymy w roztrzepanym jajku. Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Gdyby wierzch ciasta zbyt szybko się rumienił, należy przykryć szarlotkę kawałkiem folii aluminiowej. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego! 🙂

 

40 komentarzy

Odpowiedz