Pancakes z truskawkami i czekoladą

Kiedyś spróbowałam amerykańskich pancakesów, które miały w sobie chyba tonę proszku do pieczenia. Te takie nie są, nie szczypią w język 🙂 To mój ulubiony przepis, który czasem modyfikuję, w zależności od zawartości mojej lodówki 🙂 Lubię podawać je z truskawkami i czekoladą, świetne są też z miodem czy syropem klonowym. Polecam!
Składniki (na ponad 20 pancakesów):
2 jajka
2 szklanki mąki (przesianej)
2 szklanki maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła (roztopionego)
4 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki soli
Oraz:
Kilka truskawek
50 g czekolady (gorzka, mleczna, deserowa)
1/4 szklanki śmietany 36 proc.

Wszystkie składniki na pancakes misujemy do momentu uzyskania gładkiej, gęstej masy. Można poradzić sobie również bez miksera. Wówczas do jednej miski wsypujemy wymieszane składniki suche, do drugiej zaś mokre, a następnie łączymy zawartości obu misek łyżką.  Odstawiamy masę na ok. 15-30 minut, a następnie rozgrzewamy patelnię (bez oleju). Smażymy pancakesy z dwóch stron – na drugą stronę przewracamy w momencie, gdy boki będą już ścięte, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki. Należy przewracać je wkładając łopatkę pod spód energicznie – wtedy na pewno nie będziecie mieć jakichkolwiek problemów przy odwracaniu. Czekoladę i śmietanę umieszczamy w metalowej miseczce i roztapiamy nad kąpielą wodną. Pancakesy podajemy z truskawkami i polewamy czekoladą (lub innymi dodatkami, wg uznania). Smacznego! 🙂

Inspirowane: Kliknij

22 komentarze

Odpowiedz