Wszystkie składniki na pancakes misujemy do momentu uzyskania gładkiej, gęstej masy. Można poradzić sobie również bez miksera. Wówczas do jednej miski wsypujemy wymieszane składniki suche, do drugiej zaś mokre, a następnie łączymy zawartości obu misek łyżką. Odstawiamy masę na ok. 15-30 minut, a następnie rozgrzewamy patelnię (bez oleju). Smażymy pancakesy z dwóch stron – na drugą stronę przewracamy w momencie, gdy boki będą już ścięte, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki. Należy przewracać je wkładając łopatkę pod spód energicznie – wtedy na pewno nie będziecie mieć jakichkolwiek problemów przy odwracaniu. Czekoladę i śmietanę umieszczamy w metalowej miseczce i roztapiamy nad kąpielą wodną. Pancakesy podajemy z truskawkami i polewamy czekoladą (lub innymi dodatkami, wg uznania). Smacznego! 🙂
Inspirowane: Kliknij
Jakie równiutkie 🙂 Uwielbiam takie placuszki.
Jakie piękne! Moje zawsze są dosyć “frywolne” 😉
Dziękuję! 🙂 Moje też nie są idealne 🙂
Nie są idealne? Dla mnie idealne w każdym calu 🙂 Świetny blog zostaję tu na stałe 🙂
wyglądają cudnie 🙂 lubię takie na maślance 🙂 chętnie wypróbuję przepis 😛
co za piękne zdjęcia! ach, nic tylko oglądać.. a potem jeść!
Nie są, nie są! 🙂 Dziękuję pięknie, proszę się rozgościć! 🙂
Dziękuję i polecam! 🙂
Dziękuję! ;))
Wyglądają idealnie! Aż chce się wziąć z talerza.
Dziękuję 🙂 Starałam się, by wyglądały apetycznie 🙂
Ciągle się zbieram do zrobienia pancakesów i może w końcu mi się uda, bo wyglądają bardzo apetycznie! Czy maślankę mogę zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym?
Pewnie, że można 🙂 Gdy robiłam je kiedyś z jogurtem naturalnym to dodawałam jeszcze odrobinę mleka, by masa nie była zbyt gęsta 🙂
Jakby w foremce były robione ! Cudeńko 😀
Pysznie puszyste pancakes, u mnie dziś na śniadanko z masłem orzechowym(crunchy,lidl), pycha 🙂
bardzo lubię te na maślance 🙂
Oj robiłam kiedyś, ale za dużo czuć było proszku do pieczenia i źle mi się je smażyło. Aczkolwiek na drugi dzień były dobre.. 🙂 Twoje zachęciły mnie do ponowienia próby 😀
tez nigdy nie lubilam smaku proszku.. ale ostatnio zatesknilam za tym charakterystycznym amerykanskim pieczeniem jezyka hehe;) jadnak dzis wyprobuje Twoj przepis, bo cudownie wygladaja i niech i tak smakuja:)
Jeśli mogłabym spytać, to jakim aparatem, lustrzanką, czy telefonem robisz tak cudne zdjęcia? Chodzi mi o model. 🙂 Z góry dzięki. ;)))
Nikonem D90 🙂
Mam pytanie, jeżeli chodzi o wymieszanie wszystkich składników więc którymi składnikami będą te suche, jeśli to będzie jedna gęsta masa? Chcę zrobić niespodziankę dla rodziny, ale wolę się pierw upewnić 🙂
Jeśli nie mamy miksera, to potrzebujemy dwie miski. W jednej umieszczamy składniki mokre: jajka,maślankę i roztopione masło (mieszamy rózgą kuchenną), w drugiej suche: mąkę, proszek, cukier puder i sól (mieszamy łyżką). Potem do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia. Pozdrawiam! 🙂