Tiramisu

 

Kto lubi tiramisu łapka w górę! No, no widzę sporo osób 🙂 O przepis poprosiłam moją siostrę, która często przygotowuje tiramisu w domu. Istnieje wiele przeróżnych przepisów na ten włoski deser, tym razem jednak proponuję klasyczne zestawienie – biszkopty nasączone kawą z Amaretto, mascarpone, jajka i kakao. Innymi słowy – pyszności! 🙂
 
Składniki na 4 porcje:
500 g serka mascarpone
4 jajka
6 łyżek cukru pudru
1 szklanka mocnej kawy (schłodzonej)
2 łyżki likieru Amaretto
1 duża paczka biszkoptów (najlepiej podłużnych)
4 łyżki kakao

Jajka myjemy i sparzamy. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy starannie z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy mascarpone i miksujemy delikatnie do momentu, aż pozbędziemy się wszelkich grudek. W drugiej misce ubijamy dokładnie na sztywno białka, a następnie łączymy je delikatnie łyżką z masą z mascarpone i żółtkami. Biszkopty moczymy z dwóch stron w kawie połączonej z likierem Amaretto (krótko, by się nie połamały). Układamy biszkopty na dnie pucharków, następnie wykladamy część masy serowej, potem znów warstwa biszkoptów, nasączonych kawą z likierem i kolejna część masy. Pucharki zabezpieczamy folią i wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Przed podaniem posypujemy obficie kakao. Smacznego! 🙂

10 komentarzy

Odpowiedz