Jabłka i gruszki pod kruszonką (crumble)

Uwielbiam połączenie soczystych jabłek ze słodkimi gruszkami! 🙂 Dodatek cynamonu, odrobina kruszonki i mamy deser prosty, a zarazem w swej prostocie naprawdę doskonały. Myślę, że warto taki deser podawać w ramekinach – jest to bardziej estetyczne rozwiązanie aniżeli zrobienie go w większej formie. Gorąco polecam, bo to prosty i jednocześnie pyszny pomysł na poprawę humoru 🙂
Składniki na 6 porcji:
4 jabłka
4 gruszki
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
100 g masła
200 g mąki
100 g cukru pudru

Jabłka i gruszki kroimy w kostkę. Polewamy owoce sokiem z cytryny, dodajemy cukier wanilinowy, cynamon i delikatnie łączymy. Owoce wykładamy do ramekinów (zostawiamy miejsce na kruszonkę). Mąkę razem z cukrem pudrem wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie rozcieramy masło dłońmi, by utworzyć kruszonkę. Posypujemy kruszonką owoce i wstawiamy na ok. 30 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Polecam podawać jeszcze ciepłe, najlepiej z gałką lodów śmietankowych. Smacznego! 🙂

16 komentarzy

Odpowiedz