Nawiązując do dzisiejszego święta, macie jakieś ciasto (albo deser), które szczególnie kojarzy Wam się z beztroskim dzieciństwem? U mnie to chyba będzie sernik na zimno z galaretką. Gdy byłam mała odwiedzałam razem z rodzicami zawsze tą samą kawiarnię na starówce w Gdańsku, gdzie podawali m.in. sernik na zimno z kolorowymi kawałkami galaretek. Nie było opcji, żebym miała ochotę na coś innego – musiał być ten właśnie sernik i już. W domu mama też najczęściej przygotowywała “piankę” na bazie mleka skondensowanego z dodatkiem galaretki. Szczególna miłość do ciast tego typu pozostała mi zresztą do dnia dzisiejszego 🙂 Tym razem miałam ochotę na lubiany przez wszystkich sernik truskawkowy. Miałam obawy czy uda się go wyjąć bez uszczerbków z formy, ale całe szczęście obeszło się bez problemów.
Truskawkowy sernik na zimno z galaretką
Składniki:
Piękny 🙂 Zjadłabym kawałeczek! 🙂
Wygląda naprawdę uroczo 🙂 Idealny na jakieś letnie przyjęcie.
cudny <3
pięknie się prezentuje 🙂
Śliczny 🙂 Wygląda na bardzo delikatny 🙂
Piękność! i te kolory<3
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
aaa oszalałam 🙂
Prezentuje się przeapetycznie: )
Ciasto z dzieciństwa? Ja pamiętam serowe rożki z jabłkiem i najlepsze rafaello, które robiła tak dobrze tylko moja ciocia; D Każdy uwielbiał to ciasto; )
Smacznie 😉
Pięknie pokazałaś ten sernik.
Bardzo apetyczny i rzeczywiście kojarzy się z dzieciństwem. Moim również.
Ale ładny:)
To prawda, sprawdziłby się idealnie na przyjęciu – szczególnie dla dzieci, które uwielbiają ciasta z galaretką 🙂
Twój sernik wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
jaki piękny! i wydaje się taki delikatny, lekki 🙂
Bardzo efektownie prezentuje się przygotowany w takiej formie 🙂
wygląda niesamowicie ! 🙂
Sernik ideał! 🙂
Wygląda tak fantastycznie, że wręcz nierealnie – masz talent. 😉
Wspaniałe zdjęcia ponadto! *.*
Moim wspomnienie z dzieciństwa to drożdżowe z ogromną ilością kruszonki i Chatka Puchatka. 🙂
Do dziś uwielbiam takie serniki 🙂
No po prostu wspaniały !
Jakie cudo! <3
PS. Też mam podobne wspomnienia o piance z mleka skondensowanego, moja babcia rokrocznie przygotowuje mi taką na dzień dziecka 😀
Witam.Nie mieszkam w Pl i ser bialy trudno zdobyc,ale jest quark.Nie mam zadnej praktyki z tym serem i nie wiem ile trzebaby dac galaretki lub zelatyny,zeby sernik truskawkowy ladnie trzymal forme,moze pani by mi pomogla? Przeczytalam ,ze quark znaczy twarog czyli,ze chyba jest podobny do naszego sera.Bardzo chcialabym zrobic ser z pani przepisu bo wyglada super (aha jaka jest wielkosc pani formy?) Prosze o odpowiedz i pozdrawiam.k
Trzymałabym się wszystkich proporcji – czyli dała 500 g tego twarogu i żelatyny tyle samo jak w przepisie. Jeśli chodzi o bardziej typową formę (okrągłą, zwykłą tortownicę), to sprawdzi się taka o średnicy ok. 22 cm 🙂 Mam nadzieję, że się uda, proszę dać znać 🙂 Pozdrawiam!
Witam, co za piękna forma? 🙂
Niestety nie pamiętam, gdzie ją kupiłam 🙁