Pierwszy rabarbar, znaleziony na targu, to dla mnie zawsze wielka radość, bo bardzo lubię wypieki z jego użyciem. Rabarbar wspaniale smakuje w połączeniu z maślaną kruszonką, ale tym razem chciałam zaproponować Wam coś innego. Przygotowałam tartę z waniliowym nadzieniem – jej słodki smak świetnie współgra z kwaśnym rabarbarem. Spróbujcie!
Waniliowa tarta z rabarbarem
(forma 11 cm x 35 cm)
Składniki
Kruche ciasto:
75 g masła
125 g mąki
szczypta soli
30 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
Waniliowa masa:
200 g śmietany 12 lub 18 proc.
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Oraz:
ok. 500 g rabarbaru
2-3 łyżki cukru
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałki (u mnie o szerokości formy na tartę, ale mogą być też klasyczne kostki). Zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu aż rabarbar puści nieco soku. Mąkę na kruche ciasto i cukier puder przesiewamy, dodajemy sól – mieszamy. Dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło i całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko i sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody). Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na ok. 45 minut do lodówki. Po upłynięciu wskazanego czasu, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, a następnie przenosimy na formę, odcinając niepotrzebne brzegi wałkiem (z reszty ciasta, jeśli zostanie, można zrobić małe tartaletki). Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i wkładamy do ponownego schłodzenia do lodówki na ok. 30 minut. Na ciasto wykładamy następnie papier do pieczenia i wysypujemy ryż (by brzegi tarty nie opadły). Wkładamy ciasto do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 10-15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i podpiekamy jeszcze ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy następnie śmietanową masę – zmiksowane jajka z cukrem pudrem, śmietaną, mąką i ekstraktem. Na wierzch układamy kawałki rabarbaru (odsączonego z soku). Całość podpiekamy przez ok. 25 minut – aż masa śmietanowa się zetnie (temp. 200 stopni). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Gotowe!
pięknie wygląda:)
uwielbiam rabarbar ! szkoda tylko,że jeszcze nie mogę go dostać ;/
Już dobry? Bardzo ładnie wygląda ta tarta! I jeszcze ten zapach wanilii…Mmmmm
pięknie się prezentuje!
A jakiego rozmiaru forma została użyta?
11 cm x 35 cm 🙂
Dziękuję 🙂
Genialny pomysł! *.*
Tarta wygląda zjawiskowo! 😀
Muszę w końcu rozpocząć rabarbarowy sezon u mnie w kuchni, już nie mogę się go doczekać<3 A tarta pięknie wygląda; )
Wygląda przepięknie! I również kocham rabarbar <3
Rabarbar! No to zaczynam polowanie 🙂
Piękna tarta!
Tak ładnie wgląda, że chociaż nie przepadam za rabarbarem, to chyba bym się skusiła na kawałeczek 🙂
Tarta idealna 🙂
Uwielbiam wypieki z rabarbarem 🙂
jak pięknie wygląda! w ogóle dla mnie rabarbar jest chyba najpiękniejszym warzywem/owocem. uwielbiam jego kolory i to jak wygląda w wypiekach. 😀
Jakbym mogła nie spróbować…wyszło mniamniuszne:)
Robiłaś tartę z 125 g mąki i jeszcze tyle cista Ci zostało na tartaletki ? Mam taką foremkę i robię z 170 mąki dlatego się zastanawiam czy tak ma być ?
Ciasta jest w sam raz na tartę. Ja robiłam z podwójnej porcji (piekłam jeszcze okrągłą tartę przy okazji) i trochę mi zostało, wiec wykorzystałam w ten sposób 🙂
zrobiłam tak, żeby wyglądała podobnie jak Twoja. poczekałam do następnego dnia i okazało się, że rabarbar na wierzchu był gumowy… co zrobiłam źle? za długo piekłam, czy może po prostu trzeba ją zjeść od razu? 😉