0588d-churros-z-czekolada

 

Churros to hiszpański, bardzo popularny wypiek z ciasta parzonego, często porównywany do naszych faworków czy nawet pączków. Tutaj przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na gorący, głęboki olej. Churros można posypać cukrem pudrem albo drobnym cukrem z dodatkiem cynamonu. Do tego jeszcze sos czekoladowy i jesteśmy w słodkim niebie! Pamiętajcie, że churros najlepiej smakują od razu po usmażeniu (są wtedy chrupiące). Ważna jest też odpowiednia temperatura oleju.

Churros z sosem czekoladowym

Składniki:

200 ml wody
1 1/2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
80 g masła
120 g mąki
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sos czekoladowy:

100 g czekolady
1/3 szklanki mleka
(lub więcej/mniej w zależności od preferowanej konsystencji)

Oraz:

Olej do smażenia

W garnuszku umieszczamy wodę, cukier puder, sól i masło – doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy następnie mąkę i energicznie mieszamy łyżką (ciasto powinno być gładkie i łatwo odchodzić od garnka). Ściągamy z ognia. Dodajemy partiami jajka i ekstrakt z wanilii – mieszamy łyżką bądź miksujemy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Olej rozgrzewamy (temp. 175 stopni). Wyciskamy na olej paski ciasta (poszczególne kawałki odcinamy nożyczkami). Smażymy z każdej strony do złotego koloru (przez ok. 2 minuty z obu stron). Usmażone churros odsączamy na papierowym ręczniku. Można posypać cukrem pudrem i podawać z sosem czekoladowym (czekoladę roztopić w mleku nad kąpielą wodną). Najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Smacznego!

17a82-hiszpanskie-churros

11 komentarzy

Odpowiedz