d6440-domowe-musli

 

Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam domową granolę. Stwierdziłam, że muszę to zmienić, bo takie domowe musli z jogurtem naturalnym jest zdecydowanie najlepszym śniadaniem. Można pokusić się też o dodanie ulubionych owoców – ja już nie mogę doczekać się np. truskawek 🙂 Ostatnie ciepłe dni sprawiają, że myślami jestem już przy ciastach z polskimi, sezonowymi owocami. Niestety jeszcze trochę trzeba na nie poczekać…

Składniki (na 1 spory słoiczek):

2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki orzechów laskowych lub ziemnych
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju
1/2 szklanki soku pomarańczowego
50 g czekolady (ja użyłam gorzkiej, można też innej)

Miód roztopić w garnuszku razem z olejem i sokiem pomarańczowym. Wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady) przełożyć do jednej miski i wymieszać. Dodać mieszankę z miodem i całość wymieszać. Przełożyć równomiernie na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30-40 min. w temp. 160 stopni. W trakcie pieczenia naszą granolę należy kilka razy wymieszać, by podpiekła się równomiernie. Granola jest gotowa, gdy jest już w pełni sucha. Studzimy w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Po wystudzeniu dodajemy posiekaną na drobne kawałki czekoladę – mieszamy całość. Przechowujemy w słoiczku lub puszce. Smacznego! 🙂

12 komentarzy

Odpowiedz