No dobra, przyznawać się – u kogo noworocznym postanowieniem jest zrzucić trochę kilogramów? 🙂 Doszłam do wniosku, że jeśli opublikuję na początku roku mocno kaloryczne przepisy, nie będziecie po świętach zbyt chętnie po nie sięgać. W związku z tym wpadłam na pomysł, by przygotować owsiane ciasteczka bananowe z suszoną żurawiną bez mąki i masła. Wyszły naprawdę smaczne i można po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. Następnym razem durzuciłabym do nich jeszcze orzechy, by urozmaicić strukturę 🙂

Składniki (na ok. 12 ciasteczek):

1 szklanka płatków owsianych
2 małe banany
1 łyżka miodu
1/3 szklanki suszonej żurawiny
Pokrojone na mniejsze kawałki banany umieszczamy w melakserze razem z miodem i miksujemy (można tę czynność wykonać też widelcem). Dodajemy do płatków owsianych – mieszamy łyżką. Na koniec dorzucamy suszoną żurawinę. Formujemy z masy niewielkie ciasteczka, spłaszczając delikatnie (pamiętajmy, że ciasteczka się nie rozpływają, pozostaną takiej wielkości i grubości, jakie uformujemy przed pieczeniem) i kładziemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego! 🙂
ciastka-owsiane-dietetyczne-1080

42 komentarze

Odpowiedz