Świąteczne pierniczki z lukrem

Przepis na te pierniczki pochodzi od Kingi Paruzel (z moimi małymi zmianami) – podczas mikołajkowych warsztatów (o warsztatach przeczytasz tutaj) uczestnicy mieli przyjemność go poznać. Co warte zaznaczenia, pierniczki bardzo szybko robią się miękkie – u mnie już następnego dnia. Największą przyjemnością jest oczywiście dekorowanie lukrem. Ból pleców gwarantowany, ale dla tych wszystkich komplementów i własnej satysfakcji naprawdę warto :) PS. Specjalnie dla Gosi więcej zdjęć niż zwykle 😉

 

Składniki na pierniczki (ok. 60 sztuk):
500 g mąki
200 g cukru pudru (można zmniejszyć ilość)
1 łyżka kakao
400 g miodu (koniecznie dobrej jakości)
2 czubate łyżki masła
1 jajko
2 łyżki przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na lukier królewski:
2 białka
340 g cukru pudru
Oraz:

Cukrowe pisaki, posypki, barwniki itd.

+ odrobina cierpliwości 😉

Miód roztapiamy z masłem. Odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder, mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną przesiewamy do jednej miski – mieszamy. Dodajemy wcześniej przygotowany miód z masłem oraz jajko i zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy ulubione kształty. Pierniczki pieczemy przez ok. 7-8 minut w temp. 180 stopni (grubsze nieco dłużej). Studzimy na kratce.
Białka i przesiany cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy przez kilka minut aż uzyskamy gładki lukier. Jeżeli byłby zbyt rzadki, dodajmy więcej cukru pudru. Zdobimy nasze pierniczki lukrem, posypkami, cukrowymi pisakami itd. :) Smacznego! :)

48 komentarzy

Odpowiedz