Szarlotka, którą wykonuje się w 15 minut, z czego 10 zajmuje obranie jabłek? To możliwe 🙂 Znana i bardzo lubiana szarlotka sypana to idealne rozwiązanie dla leniuchów, którzy są miłośnikami ciast z jabłkami. Bez jajek, bez zagniatania, bez bałaganu w kuchni, za to z dużą ilością aromatycznych jabłek z cynamonem 🙂 Czyż nie brzmi idealnie? 🙂 Bardzo polecam! 🙂
Składniki (na formę 20-22 cm):
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5-2 kg jabłek
1 płaska łyżeczka cynamonu
Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy kaszę mannę oraz cukier i całość mieszamy. Jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem (dno i boki). Wysypujemy 1/3 suchych składników (wyrównujemy), następnie 1/2 startych jabłek. Późnie ponownie – 1/3 suchych składników, pozostałe jabłka, a na sam koniec ostatnia część suchej mieszanki. Na górę ciasta ścieramy równomiernie na tarce mocno schłodzone masło bądź kroimy je w cienkie plasterki i układamy (masło i sok z jabłek połączy sypkie składniki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez ok. 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
Wygląda prze-pię-knie. 🙂 Wyobrażam sobie ten maślano-jabłkowy smak i jestem w niebie.
Mmmm… jaka ona musi być dobra.. 🙂
cudowna szarlotka, a jaka prosta w wykonaniu 🙂
no i super, wykorzystam na pewno 🙂
Ładnie wyszła 🙂 Robiłam ją już kilkakrotnie 🙂 Szybka i całkiem smaczna 🙂
Wow, faktycznie to jest maksymalnie szybkie ciasto:)
Ale mi apetytu narobiłaś 🙂
To będzie moja przyszła szarlotka! Na bank! Sypanej jeszcze nie robiłam, a wygląda rewelacyjnie 🙂
Dziękuję! 🙂 Faktycznie, można poczuć się niebiańsko w czasie jej kosztowania ;))
Dobra to zbyt mało powiedziane! 🙂
Dokładnie, a jaka radość jak z tych banalnych czynności wychodzi taka pyszność 🙂
Spróbuj koniecznie! 🙂 Zero wysiłku, a ciacho pierwsza klasa 🙂
Muszę ją w końcu zrobić, bo szarlotki uwielbiam, ale nie mam talentu do kruchego ciasta… Myślę, że ten przepis jest rozwiązaniem mojego problemu 🙂
Wielkie rzeczy małym kosztem – cudny przepis dla zabieganych 🙂 Wygląda wspaniale. Pozdrawiam 🙂
Ciekawi mnie czy można zamiast jabłek położyć przesmażony rabarbar?
Hm, nigdy nie próbowałam 🙂 Ale myślę, że można zaryzykować 😉
Zrobiłam i do siebie wrzuciłam 🙂 Jest przepyszna! Idealna!
Super przepis zrobiłam wczoraj a dziś już nie ma po szarlotce ani śladu!
Dzięki za pomysł!
Pozdrawiam 🙂
Czy można kaszę zastąpic drugą szklanką mąki?
Niestety nie można
Tak pysznego i błyskawicznie szybkiego ciasta dawno nie robiłam. Dzięki za przepis! Niech żyją jabłka 😀
A szklanką mąki ziemniaczanej?
Kaszy nie można zastąpić żadną mąką.
jaki matka noworodka i poltorarocznej corci,nie mam duzo czasu wiec ciasto wydawalo sie dla mnie idealne. zrobilam je wczoraj,ale okazuje sie ze czasu nie zaoszczedze,za chwile pieke kolejne-po wczorajszym zistaly okruchy. pycha
Ja miejsc 1.9m córkę i noworodka miałam czas na obiadki … Baaa ! Pierogi lepilam , torty pieklam 🙂 wystarczy organizacja samej siebie 🙂 pozdrawia m
Czy zamiast masła można dodać margaryne? Córka ma skaze białkową więc masło odpada…
Tak, w takim wypadku oczywiście można. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Mam tooonę jabłek w domu 😮 myślisz, że można zastąpić masło zimnym olejem kokosowym?
Myślę, że powinno się udać 🙂
Działałam z olejem kokosowym już kilka razy i wyszło obłędnie
Dziękuję za ten przepis! Moje dzieciaki moją alergię na jajka a zachciało nam się szarlotki! 🙂
Mam nadzieję, że będzie smakować! 🙂
Zrobiłam wczoraj i wyszło przepyszne!!
Ale bzdety piszesz. wszystko zależy od dzieci. zawsze coś jest kosztem czegoś
Czy ta kasza ma być ugotowana?
Nie
A można mus jabłkowy zamiast tartych ?
Nie próbowałam, ale powinno też się udać 😉
Witam, nigdy nie piszę komentarzy, ale tu muszę, ponieważ ciasto wyszło przeeeeeepyszne! mało pracy a efekt wspaniały!
Ja dałam kilka startych jabłek i słoik musu domowej roboty, gdyż nie miałam wystraczającej ilości świeżych owoców i wyszło bardzo dobre.
Dziękuję za przepis, na pewno zagości w moim domu na stałe
Robiłam już kilka razy i wychodzi smaczna. Ja zamiast masła prawdziwego dodaje masło roślinne (alergia na białko mleka). Pychotka.
A ja niestety zadowolona nie jestem.. Masło przecieklo mi przez formę – cały piekarnik zalany 🙁 a forma jest nowa, ale juz używana. Poza tym masło pozostało na górze – taka spieniona forma rozpuszczonego masła. Robilam wszystko wg przepisu…
A jablka lepsze sosoczyste, czy lepiej z mniejszą ilością soku?
Lepsze soczyste
Czy można czymś zastąpić kaszę manną?
Niestety nie
Czy masło można zastąpić margaryną?
Nie polecam zastępować
Ja zrobiłam i muszę przyznać dobra ale składniki na dnie się nie związały a robiłam zgodnie z przepisem. Czy można jakoś je połączyć po upieczeniu?
Czy można użyć margaryny zamiast masła?
Niestety nie polecam zamieniać
Cito cudowne ale już tyle razy robiłam że zastanawiam się nad innymi owocami. Jakie najlepiej. Świże i mrożone, może ktoś próbował?