Szarlotka sypana (bez zagniatania, bez jajek)

Szarlotka, którą wykonuje się w 15 minut, z czego 10 zajmuje obranie jabłek? To możliwe 🙂 Znana i bardzo lubiana szarlotka sypana to idealne rozwiązanie dla leniuchów, którzy są miłośnikami ciast z jabłkami. Bez jajek, bez zagniatania, bez bałaganu w kuchni, za to z dużą ilością aromatycznych jabłek z cynamonem 🙂 Czyż nie brzmi idealnie? 🙂 Bardzo polecam! 🙂

 

Składniki (na formę 20-22 cm):
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5-2 kg jabłek
1 płaska łyżeczka cynamonu

150 g masła (mocno schłodzonego)

Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy kaszę mannę oraz cukier i całość mieszamy. Jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy.  Formę do pieczenia smarujemy masłem (dno i boki). Wysypujemy 1/3 suchych składników (wyrównujemy), następnie 1/2 startych jabłek. Późnie ponownie – 1/3 suchych składników, pozostałe jabłka, a na sam koniec ostatnia część suchej mieszanki.  Na górę ciasta ścieramy równomiernie na tarce mocno schłodzone masło bądź kroimy je w cienkie plasterki i układamy (masło i sok z jabłek połączy sypkie składniki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez ok. 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 🙂

 

51 komentarzy

Odpowiedz