Kolorowe ciasteczka z masłem orzechowym i M&M’s

 

 

Mam nadzieję, że zdąrzyliście już odpocząć po świątecznych wypiekach i macie siłę na nowe słodkie przysmaki (tylko nie mówcie mi, że jesteście na diecie… :)). W taką pogodę jak dziś nie ruszam się z domu – popijam gorącą herbatę i zajadam się ciasteczkami z masłem orzechowym i M&M’s. Wam również polecam! 🙂
Składniki na ok. 20 dużych ciasteczek:
100 g miękkiego masła
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki białego cukru
1 1/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki masła orzechowego (użyłam typu „crunchy”)
 3/4 szklanki M&M’s (użyłam tych bez orzechów)
Masło ucieramy, dodajemy cukier brązowy oraz biały i dalej miksujemy. Następnie dodajemy masło orzechowe i kontynuujemy miksowanie. Dodajemy dalej jajko, ekstrakt z wanilii, a na sam koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ciągle miksując. Wsypujemy 3/4 szklanki M&M’s i mieszamy delikatnie już łyżką (część M&M’s możemy odłożyć, by powciskać je na wierzchu ciasteczek). Z ciasta formujemy małe kuleczki, która delikatnie spłaszczamy dłońmi i odkładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch możemy powciskać kilka M&M’s. Należy między ciasteczkami zostawić spore odstępy – to niezwykle ważne! Pieczemy je ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Gdy odrobinę przestygną, przekładamy je delikatnie na kratkę i studzimy całkowicie. Gotowe! 🙂

11 komentarzy

Odpowiedz