Pyszny czekoladowy sernik z wiśniami

 

Ten czekoladowy sernik z wiśniami miał pojawić się na blogu dawno temu… Żaliłam się już na Facebooku, że przy przenoszeniu na talerz, wylądował pechowo na podłodze. Nie macie pojęcia jaka wówczas byłam wściekła. Postanowiłam jednak powtórzyć przepis jeszcze przed świętami. Może ktoś z Was się na niego skusi  – polecam, bo jest naprawdę pyszny, delikatny i równiutki 🙂 Myślę, że trzeba się naprawdę bardzo, bardzo mocno postarać, by nie wyszedł (pomijając pechowe upadki :)). Pamiętajcie, by składniki były w temperaturze pojowej 🙂

Składniki na spód (na tortownicę o średnicy 24 cm):
150 g herbatników
1 1/2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
110 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego (lub 500 g twarogu i 500 g serka mascarpone*)
3 łyżki mąki ziemniaczanej bądź pszennej
1 1/3szklanki cukru
4 duże jajka
1/3 szklanki śmietany 30 proc.
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

200 g czekolady deserowej

* jeśli użyjecie oprócz twarogu serek mascarpone, sernik wyjdzie bardziej mazisty, kremowy

Składniki na polewę:150 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietany 30 proc.

Oraz:

2 szklanki wiśni (odsączonych z syropu, bez pestek)
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Potrzebna będzie nam więc szczelna forma o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą, kilka kawałków folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz oraz duża, szczelna blacha, do której wlejemy wodę, a następnie włożymy naszą formę z sernikiem. Pamietajmy, by wszystkie składniki, potrzebne do wykonania sernika, były w temperaturze pokojowej.

Wstawiamy wodę w czajniku – w niej będzie piekł się nasz sernik. Tortownicę od zewnątrz zabezpieczamy folią aluminiową. Wewnątrz smarujemy z kolei masłem.

Pokruszone herbatniki wkładamy do melaksera – miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki na spód i dalej miksujemy. Wykladamy masą spód formy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Czekoladę, którą użyjemy do masy serowej, roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy ser twarogowy, dodajemy mąkę i ucieramy mikserem delikatnie na małych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy cukier, miksując dalej, starając się jednak nie napowietrzać masy. Wbijamy kolejno jajka, miksując delikatnie po każdym dodaniu. Dodajemy śmietanę i ekstrakt z wanilii. Na sam koniec stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę i dalikatnie miksujemy. 1/3 masy wykładamy na wcześniej przygotowany spód, a następnie ukladamy połowę wiśni. Wylewamy kolejne 1/3 masy i układamy pozostałe wiśnie. Wylewamy ostatnią część masy i wygładzamy powierzchnię.

Tortownicę z sernikiem, zabezpieczoną szczelnie kilkoma kawałkami folii aluminiowej, wkładamy do większej blaszki i wstawiamy do piekarnika. Zalewamy wcześniej przygotowaną, wrzącą wodą (do połowy wysokości tortownicy) i zamykamy piekarnik, nagrzany do temperatury 175 stopni. Najpierw pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu, cierpliwie studzimy sernik – najpierw przez 15 minut w zamkniętym jeszcze, wyłączonym piekarniku, a następnie przez kolejne 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyciągamy sernik i całkowicie studzimy. Zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy nasze ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Sernik wówczas osiągnie optymalną konsystencję.

Przygotowujemy polewę. Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do metalowej miseczki, dodajemy śmietanę i całość roztapiamy nad kąpielą wodną. Czekamy aż nieco przestygnie, a następnie polewamy nasz sernik. Można również zrezygnować z polewy, jeśli nie zależy Wam na jeszcze mocniejszym czekoladowym smaku (sernik wychodzi idealnie gładki i ładnie się prezentuje) albo posypać ciasto kakao. Smacznego! 🙂

Inspirowane: klik

32 komentarze

Odpowiedz