Cóż, nie zanosi się na to, by tegoroczne święta Bożego Narodzenia były białe. Co powiecie jednak na to, by przynajmniej nasze wypieki kusiły śnieżnobiałym kolorem, zupełnie jak ten tort kokosowy? 🙂 Jest lekki, pyszny i ładnie się prezentuje. Płatki z kokosa można oczywiście zastąpić wiórkami, jednak dzięki nim tort wygląda oryginalnie i nie potrzebuje dodatkowych ozdób 🙂
Składniki na biszkopt (tortownica 22 cm):
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30 proc.
2 łyżki cukru pudru
100 ml mleczka kokosowego
Oraz:
½ szklanki wody + 3 łyżki cytryny
Płatki z 1 małego kokosa
Białka starannie oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo drobny cukier. Wlewamy po kolei żółtka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Mąkę ziemniaczaną i tortową dodajemy partiami do masy, mieszając delikatnie łyżką. Pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 160 stopni. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietankę i mascarpone umieszczamy w jednej misce. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder i mleczko kokosowe – miksujemy do połączenia. Biszkopt przecinamy na 3 blaty, które nasączamy wodą z cytryną. Przekładamy kremem, a wierzch zdobimy płatkami z kokosa.
Świetny sposób na białe święta. 🙂 I jaki smaczny!
Boże wygląda tak wspaniale ! Masz ogromny talent 🙂
No proszę, dzięki Tobie będę jednak miała białe Święta 🙂 Tort jest rewelacyjny!
Prawdziwe cudo! Nie mogę wyjść z zachwytu 🙂
Prześliczny!
wow, robi wrażenie :]
Tort z wyczuciem po prostu elegant. Uważam, że torty to najsmaczniejsze ciasta i wcale nie muszą być bardzo kaloryczne.
Przepiękny, minimalistyczny tort.. : )
Wygląda obłędnie!
Elegancki 🙂 Nie przekombinowany i to mi się bardzo podoba 🙂