200 g orzechów laskowych
Orzechy wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 12 minut*. Następnie przekładamy gorące orzechy na ściereczkę, zawijamy i pocieramy, pozbywając się w ten sposób skórki. Wkładamy oczyszczone orzechy do melaksera i miksujemy do momentu aż masa zrobi się płynna i gładka. Mleczną i gorzką czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w garnuszku – podgrzewamy całość na małym ogniu do roztopienia czekolady i masła. Wlewamy do orzechów i całość miksujemy przez chwilę do połączenia. Przelewamy krem do słoiczków i wkładamy do lodówki, by nabrał odpowiedniej konsystencji (najlepiej na całą noc). Podajemy z ulubionym pieczywem, a przechowujemy w lodówce. Smacznego! 🙂
* można orzechy także podprażyć na suchej patelni przez kilka minut
Uwielbiam wszelkie smarowidła kanapkowe ! 😀
Pycha 😉
Smacznie wygląda 🙂
Czuję, że to jest jeszcze lepsze niż nutella! Nie tylko pod względem jakości… 🙂
bardzo apetyczne zdjęcie prawie dostałam ślinotoku;)
ale bym zjadła takie pyszności:)
Nie wiem czy taki krem przetrwał by u mnie na posmarowanie pieczywa, zjadłabym od razu 🙂
Zawsze uwielbiałam wyjadać Nutellę ze słoika łyżeczką 🙂
Z pewnością Twój krem smakuje jeszcze lepiej niż nutella 🙂
Jaaakie to musi być pyszne<3
nie lubię nutelli, ale…sklepowej. ta domowa, tym bardziej w takim wydaniu zasmakowałaby mi pewnie w 100% , bo wygląda rewelacyjnie! najlepsze wyroby = domowe, nic nie zmieni tego zdania 🙂
Ojej jakie pyszności <3
Wygląda jak kupna, a w smaku pewnie lepsza : )
O mniaaami, to musi być pyszne:))
Cudowny przepis i cudowny blog 😀
Nutella własnej roboty palce lizać ! 🙂
Cudownie! Musze wypróbować! jak najszybciej 🙂
” 200 g orzechów włoskich” a nie laskowych?
Dzięki za czujność, oczywiście chodziło o laskowe 🙂
Witam, czy można zastąpić masło olejem kokosowym?
Można 🙂
A gdzie w przepisie olej palmowy? To jakiś oszukany przepis 😉