Witajcie na stronie w zupełnie nowej odsłonie! Odświeżone logo, pastelowy róż i zielony – mam nadzieję, że Wam się podoba. Ja jestem zachwycona 🙂 Strona nabrała zupełnie innego wyrazu i myślę, że jest bardzo w moim stylu 🙂 Dzisiejszy przepis to mój pierwszy wpis przygotowany z okazji Tłustego Czwartku. Wiecie, że na blogu jeszcze nie pojawiła się żadna propozycja na ten dzień? Zawsze skupiam się na walentynkach 🙂 Pączki, które przygotowałam, są nieco lżejsze od tych klasycznych, bo pieczone w piekarniku. Gdyby lukier albo czekoladę zastąpić odrobiną cukru pudru, byłoby jeszcze lepiej dla naszych figur. Ja jednak nie zrezygnowałam z tej przyjemności i skusiłam się na takiego z czekoladą – pycha! 🙂
Składniki (mi wyszło ok. 18 dużych donatów – dużo zależy od średnicy użytej szklanki/formy):
500 g mąki
7 g drożdży instant
50 g masła (roztopionego)
2 jajka
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1 małe jajko (roztrzepane, do posmarowania pączków)
Oraz (opcjonalnie):
lukier
roztopiona czekolada
cukier puder
kolorowe posypki
Mąkę przesiać, dodać drożdże – wymieszać. Dodać resztę składników i wszystko zagnieść. Zagniatać przez kilka minut do momentu aż ciasto będzie elastyczne i lepkie. Włożyć do miski, podsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 75-90 minut (aż ciasto podwoi objętość). Zimą polecam wstawić miskę do piekarnika, nastawionego na najniższą temperaturę albo postawić obok kaloryfera. Po upłynięciu wskazanego czasu, ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką i kieliszkiem kształt oponek (grubość ok. 1 cm), przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. Po tym czasie posmarować pączki roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 stopni – piec przez ok. 10 minut. Po wyciągnięciu odłożyć na kratkę – polać lukrem lub czekoladą. Ostudzone można posypać cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
pysznie wyglądają, śliczne zdjęcia:)
Po pierwsze, nowy wystrój bloga baaardzo mi się podoba! Po drugie, prześliczne zdjęcia. Po trzecie, donaty prezentują się niezwykle uroczo i pysznie… i po czwarte, muszę je zrobić! 🙂
Jakie pulchniutkie 🙂 Uwielbiam drożdżowe wypieki i ten zapach podczas pieczenia… Słodkie pączusie i przesłodka, piękna sceneria!
Na początku, pięknie tutaj! I ten kolor różowy akurat bardzo dobrze zgrał się z pączuszkami, któe dzisiaj prezentujesz 🙂
Jakie piękne!
ps. Blog wygląda ekstra!
Dziękuję pięknie, a donaty zrób koniecznie! 🙂
Ja z kolei do drożdżowych ciast nie mam trochę cierpliwości ;)) Dziękuję 🙂
Racja, post niczym dopasowany pod nowy szablon ;))
Dziękuję 😉
Dzięki 😉
widzę że “remont” był na blogu 🙂 zmiana na plus, a pączek z dziurką wiadomo – prezentuje się pięknie!
cudownie tu teraz 😉 i te pączki fantastycznie się prezentują, jak i wygląd bloga jest świetny! 🙂
Prezentują się idealnie! Cukierkowe pączusie 🙂
pastelowo, cukierkowo, z dużym wyczuciem estetycznym 🙂 Zdjęcia piękne, to już mówiłam kiedyś 😉
Rewelacja ale słodkie te pączusie, skusiłabym się 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Śliczny jest ten nowy wygląd bloga ! 🙂
A pączusie czarują 😉
Donaty wyglądają fantastycznie! Śliczne zdjęcia:-)
Wyglądają po prostu przecudnie! Jak wyjęte z bajki 🙂
Wszystko śliczne, nowy wygląd strony i oczywiście te pączucie 🙂
Trafiłam tu dzięki onelittlesmile i muszę powiedzieć, że szablon wyszedł boski i pasuje tu jak ulał! W dodatku, gdyby nie Ty, zapomniałabym zupełnie o Tłustym Czwartku 😀 Pączki wyglądają nieziemsko!
Trzeba było trochę koloru dodać stronie 😉 Cieszę się, że się podoba 🙂
Dziękuję bardzo! ;))
kochana, przepięknie Ci wyszły można patrzeć i patrzeć
Super alternatywa dla tych, którzy są na diecie, ma chcą w Tłusty Czwartek zachować tradycję 🙂
Dziękuję bardzo za wizytę – cieszę się, że szablon jest spójny z moją “słodką twórczością” 😉
Jeszcze trochę czasu do Tłustego Czwartku jest 😉
Dziękuję pięknie 🙂
A gdy po wycięciu nie rosną już to co jest źle?:/
Ślicznie podane:)
Urocze donaty, wspaniały wygląd bloga – nie mogę się napatrzyć! 🙂
Apetycznie wyglądają)))
Dziękuję kochani! 🙂
Są tak cudowne, że aż zapierają mi dech *.* robiłem kiedyś oponki, ale smażone, to pewnie dlatego wyszły mi takie brzydkie 😀 tym razem spróbuję je upiec 🙂
Chciałabym je upiec na tłusty czwartek i mam pytanie czy jeżeli upiekę je dzień wcześniej to na drugi dzień będą równie świeże i smaczne? Lukier, który pani użyła był z białek?
+są śliczne i na sam widok ślinka mi cieknie! mam nadzieje, że wyjdą mi choć w połowie tak ładne jak pani! 🙂
Na drugi dzień też są dobre 🙂 Tak, ja zawsze używam lukru na bazie białek, bo ładnie się prezentuje dzięki śnieżnobiałej barwie, która nie jest osiągalna przy zwykłym lukrze na bazie wody/soku z cytryny i cukru pudru 🙂 Jednak jeśli komuś nie zależy aż tak bardzo na białym kolorze, może zastosować też i ten zwykły 🙂
Dziękuję i życzę udanych wypieków! 🙂 Na pewno też wyjdą apetyczne! 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź! 🙂
Pozdrawiam
Czy można z tego zrobić zwykłe pączki?
Niestety nie
Niestety mi nie wyszly a zrobilam wszystko tak jak w przepisie :/
Przepyszne będą te pączki:-)
Wlasnie zrobiłam i wyszly takie jak powinny
Fajny przepis,bo nie są słodkie i tluste.Dla mnie są pyszne…Zobaczymy jak bedą smakowały jutro
Mam pytanie czy te 2 jajka podane w składnikach są tylko do posmarowania donatow przed pieczeniem, czy dodajemy je do ciasta?
Dodajemy do ciasta. Proszę dokładnie przyjrzeć się liście składników – jajko do posmarowania jest pod punktem “Dodatkowo” 🙂
Dziękuje, nie zauważyłam, zaraz zabieram sie do robienia
Witam,
czy można użyć normalnych drożdży?
Jeśli tak, to w jakiej ilości?
Pozdrawiam, Ewa
Tak, 25 g
Super, dziękuję za odpowiedź. 🙂
Jutro będę próbowała przepisu.
Pozdrawiam, Ewa
Przepis udany, pączki wyszły zaskakujące. Donaty wyglądają nieziemsko, a smakują jeszcze bardziej exstrawagancko! POLECAM, NAPRAWDĘ POLECAM!
JEDYNE TAKIE JAKIE WIDZIAŁAM W ŻYCIU ! SMACZNEGO!
Witaj, czy zamiast masla moge dodac tyle
samo ale oleju np.winogronowego ?
Myślę, że można 🙂
Witam, prosze mi powiedzieć czy można nadziac te paczki marmolada i upiec w piekarniku bez wykrywania dziurki?
Tez urosną?
Nie próbowałam, ale myślę, że też wyjdą w takiej formie 🙂
Witam czy te pączki są dobre na drugi dzień bo chętnie upiekłanym na urodzinki synka do przedszkola?
Trzeba je dobrze przykryć i następnego dnia też będą okay 🙂
Można zamienić drożdże sypkie na takie w kostce ile dodać gram
Witam. Czy piekarnik ma być ustawiony tylko na GORA DOL ? 🙂
Czy można dodać świeże drożdże? Jak tak to ile ?
Można, dodajemy 25 g (i trzeba zrobić rozczyn).
Piekłam z Pani przepisu. Dla mnie porażka. Ciasto zbite pomimo że zrobione ściśle według wskazówek. I jeszcze jedna uwaga… Ciasto drożdżowe wymaga odrobinę soli, w przeciwnym razie będzie jalowe.