Walentynkowe kruche ciasteczka kakaowe

Dziś prezentuję pierwszą w tym roku walentynkową inspirację 🙂 Urocze kakaowe ciasteczka w kształcie serduszek, pokryte czerwonym lukrem królewskim. Możecie ozdobić je jak tylko chcecie – u mnie są to małe, białe serduszka, wykres EKG, złamane serca i serduszka przewiązane wstążką (dziurki zrobiłam przed pieczeniem słomką). Polecam na drobny prezent dla tych, których kochacie 🙂
Składniki na kakaowe ciasteczka:
1 3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru pudru
1 duże jajko
170 g masła

Składniki na lukier królewski:

170 g cukru pudru (lub więcej/mniej w zależności od potrzebnej konsystencji)
1 białko z małego jajka
barwnik spożywczy w kolorze czerwonym/różowym

Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, cukier puder przesiać do jednej miski – wymieszać. Następnie dołożyć do miski masło – posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto (grubość wg uznania). Wycinać serduszka. Jeśli chcemy zawiązać na ciasteczku wstążkę (jak na zdjęciu) na górze serca wykrawamy dwie dziurki (np. słomką). Piec na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 7-10 minut w temp. 180 stopni (trzeba pilnować, bo czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszych ciasteczek). Studzimy na kratce.
Białko umieszczamy w misce, dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy na niskich obrotach przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy odrobinę czerwonego lub różowego barwnika (można zostawić odrobinę białego lukru np. na serduszka). Uzyskanym w ten sposób lukrem zdobimy według uznania nasze walentynkowe ciasteczka. Serduszka na lukrze (jak na zdjęciu) uzyskamy, jeśli od razu po naniesieniu pierwszej warstwy czerwonego lukru, dookoła zrobimy kropki lukrem białym i następnie przeciągniemy po nich jednym ruchem wykałaczką. Gotowe! 🙂

27 komentarzy

Odpowiedz