W tym roku zaproponowałam Wam z okazji walentynek już słodkie ciasteczka i śniadaniowe gofry w kształcie serduszek. Nie mogło obyć się też bez propozycji czekoladowej 🙂 Nie będę się rozpisywać o cudownych właściwościach czekolady – sami dobrze wiecie, jak pobudza zmysły i poprawia humor 🙂 To ciasto czekoladowe z delikatnym musem i dodatkiem soczystych wiśni na pewno umili nie jeden wieczór, bo smakuje obłędnie! Polecam 🙂
Składniki na spód (tortownica ok. 22 cm):
5 jajek (osobno białka i żółtka).
150 g masła
150 g czekolady deserowej (można użyć też gorzkiej, jeśli lubicie)
1 łyżka kakao
175 g drobnego cukru do wypieków
Składniki na mus:
3 duże jajka (osobno białka i żółtka)
100 g masła
100 g czekolady deserowej
2 łyżeczka kakao
115 g drobnego cukru
2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 80 ml ciepłej wody)
Oraz:
3/4 szklanki wiśni bez pestek
Na samym początku zajmiemy się przygotowaniem czekoladowego spodu. Czekoladę połamaną w kostki i masło umieszczamy w garnuszku i roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż będzie lśniąca i dobrze ubita. Żółtka miksujemy z kakao, a następnie dodajemy do nich ostudzoną czekoladową masę – miksujemy. Na koniec dodajemy ubite z cukrem białka – mieszamy w tym momencie całość już delikatnie łyżką. Przekładamy do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, i pieczemy przez ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy (ciasto się zapadnie*). Przygotowując mus postępujemy analogicznie jak przy cieście, jedynie pod koniec dodając stopniowo żelatynę rozpuszczoną wcześniej w ciepłej wodzie. Na ciasto wykładamy wiśnie (wcześniej odsączone na sitku z zalewy), a następnie zalewamy całość musem. Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (do stężenia musu). Smacznego! 🙂
* Czasami może się zdarzyć, że ciasto się nie zapadnie i nie zrobi miejsca na mus. Nie ma jednak potrzeby “uklepywania” ciasta czy tworzenia w inny dziwny sposób w nim wgłębienia. Po prostu wylewamy na górę mus i cieszymy się z równych warstw 🙂
źródło (z moimi zmianami): Maureen McKeon – Crave, A passion for chocolate za Na krachym spodzie
Jak przeliczyć składniki na formę 20 cm?
Ciasto jest naprawdę interesujące a ja mam tylko o takiej średnicy;/
Myślę, że powinno zmieścić się w formie 20 cm bez zmniejszania składników 🙂 Ja piekłam w 22 i zostało mi miejsca 🙂
wygląda świetnie:)
Genialny ! Ten mus wygląda jak chmurka 😉
Jak walentynki, to musi być i czekolada 😀
Wygląda przepysznie 🙂
Jej, cudowne! 🙂
Dodatek wisni dużo zmienia w smaku?
Zachwycające ciasto ;D
Kamila
Czekolada i wiśnie, tak tak<3
Czekolada i wiśnie, to zawsze musi się udać ! 🙂 wspaniałe 🙂
Ciasto wygląda apetycznie:)
Ich dodawanie nie jest konieczne, ale wiśnie przełamują “czekoladową monotonię” 😉
Coś obłędnego 🙂
Ciasto super, napewno zrobie jak tylko z diety zejde. Paulina, szkoda ze nie masz Pin it, odrazu bym sobie przyczepila, byloby mi latwiej znalezc to ciasto w przyszlosci:) Piekny nowy szablon, swietne kolory:)
za każdym razem zakochuje się w tych świetnych zdjęciach! a potem od razu w deserze jaki na nich widnieje 🙂 to ciacho to raj dla podniebienia!
Czekoladowe <3 !
Mmm, bosko wygląda 🙂
Myślę, że takie ciasto uszczęśliwiłoby każdego 🙂
Nie ma czegoś takiego jak “czekoladowa monotonia” 😉
Czekolady nigdy za dużo.
Dzięki za przepis.
Dla mnie też nie ma, ale np. mój chłopak chciałby w tym cieście jeszcze więcej wiśni 😉 Zależy kto, co lubi 😉
Kusi mnie to ciasto mhm….:)
Czy mus podany wyżej będzie odpowiedni do przystrojenia nim babeczek, jak w przypadku babeczek z kremem czekoladowo-orzechowym? c:
Ciasta, nalanego do papilotek, musiałoby być mniej, tak by po wyrośnięciu babeczek zostało miejsce w papilotkach na wlanie tego musu (potem wstawiamy babeczki z musem do lodówki do stężenia). Można próbować 🙂