Jeśli macie w domu gofrownicę o słabej mocy, warto zrezygnować z dodawania do gofrów mleka. Wystarczy zamiast niego dodać wodę, a nasze gofry, odpowiednio długo pieczone, będą smaczne i naprawdę chrupiące. Takie gofry to idealny pomysł na walentynkowe śniadanie – dzięki nim od rana można mieć wspaniały humor 🙂
Składniki (wyszło mi 5 dużych gofrów w gofrownicy w serca):
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
2 jajka (osobno białka i żółtka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki oprócz białek i szczypty soli umieszczamy w jednej misce i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy partiami do zmiksowanej wcześniej masy i mieszamy delikatnie łyżką. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy (można posmarować odrobiną oleju przed pieczeniem pierwszej partii) przez kilka minut, w zależności od używanego sprzętu. Im dłużej gofry będą pieczone, tym będą bardziej chrupiące. Upieczone już gorące gofry kładziemy na kratkę (nigdy jeden na drugi). Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 🙂
A ja zawsze robię gofry z mlekiem i nie wychodza mi chrupiace – sprobuje zrobic tym razem z wodą 🙂
wygląda bardzo smacznie:)
Truskawki ! Kocham je 🙂
Ja też, dlatego nie mogłam się powstrzymać i kupiłam ostatnio 😉 Wiem, że nie powinnam, ale ten zapach <3 Ze smakiem już gorzej ;))
Dziękuję 🙂
Spróbuj koniecznie 🙂 Mi w końcu wyszły chrupiące, choć moja gofrownica jest strasznie kiepska 🙂
Och, przypomniała mi się gofrownica mojej babci! Nie to co moja, prostokątna bez fantazji 😉
Btw, gofry przecudne i te truskawki, mmm… 🙂
Jaka szkoda, że nie mamy gofrownicy. Twoje danie wygląda super i do tego te truskawki.. mniam!
Narobiłaś mi smaka na gofry, chyba zaraz zabiorę się za zrobienie swoich 🙂 Pozdrawiam
Aj, truskawki… Mam na nie wielką ochotę! Gofrownicę mam bardzo dobrą, ale z ciekawości i tak wypróbuję Twój przepis, bo te gofry wyglądają przecudownie 🙂
Zazdroszczę serduszkowej gofrownicy! 🙂
też mam gdzieś taką gofrownicę:D w zakładkach mam pootwierane mnóstwo przepisów z Twojego bloga.. coś czuję, że w kuchni będzie się działo:D trafiłam tu całkiem przypadkiem z onelittlesmile:) pozdrawiam!
Ile ja bym dała za polskie, świeże truskawki <3 Zazdroszczę w takim razie gofrownicy! 🙂
Bardzo się cieszę, że przepisy Cię zainspirowały 🙂 Dziękuję za odwiedziny i także pozdrawiam 🙂
świetny pomysł z tą wodą! korzystam ze słabej gofrownicy, gdzie dotychczas wychodziły mi tylko gofry belgijskie. uwielbiam je, ale spróbowałabym czegoś innego:)
Czy to ciasto na gofry ma być gęste? Nie mogę go rozmiksować
Przed dodaniem białek ciasto ma dość gęstą konsystencję, ale na pewno spokojnie się go miksuje, dzięki dodaniu wody. Gdy dodajemy białka całość już mieszamy łyżką.
Jutro wypróbuje koniecznie Twój przepis. 😉
Wypróbowałam najlepsze gofry jakie jadłam, cieszę się że trafiłam na Twój przepis 😉
Uwielbiam czytać takie komentarze 🙂 Bardzo się cieszę 🙂
mega apetycznie )
Wyglądają genialnie, bardzo i się podoba taki przepis. jeszcze dziś go zrobię. Super goferki.
Najlepszy przepis na swiecie!!!!!!!! Dziekuje 🙂 wlasnie zajadam
Dziękuję, bardzo dobre! 🙂
W końcu wyszły mi gofry! Dziękuję za przepis!
wyglądają smakowicie 🙂
Właśnie zrobiłam z podwoónej porcji, ale jajek nie podwajałam i wyszły super
Zrobiłam drugi raz i wyszły smaczne! Stary po raz kolejny zadowolony 🙂