Mini pączki z dodatkiem ricotty, których przygotowanie zajmuje maksymalnie 20-30 minut! Wszystkie składniki wystarczy połączyć, a masę nakładać na rozgrzany olej za pomocą dwóch łyżeczek. Pączki wychodzą mięciutkie i puszyste – polecają się na tłusty czwartek 🙂
Szybkie mini pączki z ricotty
Składniki:
250 g ricotty
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
150 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka wódki (opcjonalnie)
1 łyżeczka skórki startej z cytryny (opcjonalnie)
oraz:
olej do smażenia
Wszystkie składniki na mini pączki miksujemy na gładką masę. Olej wlewamy do głębokiej patelni (wys. oleju ok. 3 cm) i rozgrzewamy do temp. ok. 175 stopni. Za pomocą dwóch małych łyżeczek formujemy niewielkie pączki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!