Wilgotne, mięsiste i miękkie – pyszne wegańskie muffiny czekoladowe. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 30 minut. Udekorowane czerwonym porzeczkami i polewą czekoladową prezentują się bardzo szykownie, choć na pewno równie dobrze smakowałyby także np. z malinami. Musze przyznać, że jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i już intensywnie myślę nad tym, by wykorzystać to ciasto także do wykonania wegańskiego tortu z sezonowymi owocami 🙂
Wegańskie muffiny czekoladowe
(12 sztuk)
200 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 szklanka mleka sojowego (temp. pokojowa)
3/4 szklanki cukru lub ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
1/3 szklanki oleju kokosowego (w płynnej postaci)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki octu jabłkowego (ewentualnie soku z cytryny)
1 bardzo dojrzały banan
szczypta soli
Do dekoracji:
czerwone porzeczki (lub inne sezonowe owoce np. maliny), polewa czekoladowa (np. na bazie gorzkiej czekolady i mleka kokosowego), cukier puder
Czas wykonania:
30
Do mleka sojowego dodajemy sodę oczyszczoną, ocet jabłkowy i roztopiony olej kokosowy. Odstawiamy na chwilę. Mąkę pszenną i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier lub ksylitol i szczyptę soli. Łączymy starannie. Do wymieszanych wcześniej mokrych składników dodajemy bananowe puree (czyli banana rozgniecionego widelcem lub rozdrobnionego blenderem), a potem suche składniki. Mieszamy sprawnie rózgą kuchenną. Tak przygotowaną masę przekładamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny (do ok. 3/4 wysokości). Wkładamy nasze wegańskie muffiny czekoladowe do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Muffiny pieczemy przez ok. 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Możemy posypać tylko cukrem pudrem albo ozdobić ulubioną polewą czekoladową (np. wykonaną z gorzkiej czekolady i mleka kokosowego). Muffiny dekorujemy na koniec czerwonymi porzeczkami lub innymi sezonowymi owocami. Smacznego!
Witam. Czy można zastąpić olej kokosowy olejem rzepakowym a jeżeli tak to w jakiej proporcji?
Można, dałabym tyle samo
dziękuję 🙂
Nasze pierwsze w życiu muffinki i od razu sukces :-). Faktycznie – wilgotne, mięsiste i miękkie. Robione z olejem rzepakowym.
Super! Bardzo się cieszę, że się udały 🙂
Dobry wieczór 🙂 Czy mozna zastąpic olej kokosowy mleczkiem kokosowym z puszki?
Pozdrawiam
Niestety nie można. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Robiłam już drugi raz i są przepyszne! Ja daje jeszcze do środka po jednej wiśni dla urozmaicenia super przepis!
Bardzo się cieszę 🙂