Musicie wierzyć mi na słowo (albo po prostu udać się do kuchni i go upiec) – ten sernik z jagodami jest przepyszny! Za fotografowanie musiałam zabrać się już ok. dwie godziny po jego upieczeniu, więc jeszcze był ciepły (korzystam ze światła zastanego, więc czasami goni mnie czas 😀 – tj. słońce). Najlepiej smakuje rzecz jasna po schłodzeniu w lodówce (wtedy boki też się nie kruszą). Nie żałujcie jagód, bo to one robią tu niesamowitą robotę! Polecam na weekend 🙂
Sernik z jagodami (śmietankowy)
(tortownica ok. 20-22 cm)
250 g pełnoziarnistych herbatników
150 g masła
800 g twarogu sernikowego
200 g mascarpone
2 łyżki budyniu śmietankowego (proszku)
150 g cukru (lub innej używanej substancji słodzącej)
1/2 szklanki śmietany 18 proc.
4 duże jajka
ok. 300 g jagód
Czas wykonania:
90
Herbatniki miksujemy na pył. Dodajemy stopniowo roztopione masło i mieszamy. Wykładamy ciasteczkami spód i boki tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Twaróg miksujemy z mascarpone, dodajemy cukier, budyń, a następnie stopniowo jajka. Na koniec wlewamy śmietanę i miksujemy do połączenia. Masę przelewamy delikatnie do tortownicy. Na wierzch wysypujemy połowę jagód (czyli ok. 150 g). Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, a na najniższym poziomie piekarnika ustawiamy blaszkę z wrzącą wodą (czyli pieczemy sernik w tzn. kąpieli wodnej). Nasz sernik z jagodami pieczemy przez ok. 75 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy. Sernik osiągnie optymalną konsystencję wtedy, gdy po wystudzeniu włożymy go na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sernik posypujemy pozostałymi jagodami. Smacznego!
Niesamowicie apetyczny!
odwiedziłam dzisiaj pierwszy raz Twojego bloga i utknęłam w nim na dobre pół godziny…. cudowny!!! 🙂
Ale mi miło! Dziękuję! <3
Czy sernik w czerwonej ceramice,to ten sam,co na paterze? jesli tak,to w jaki sposob udalo sie Pani go wyjac z formy?
Ten sam. Formy do pieczenia mają najczęściej odpinane boki, tak jak ta czerwona na zdjęciu – wystarczy więc dookoła obkroić sernik nożem, rozpiąć formę i przenieść na paterę