Musicie wierzyć mi na słowo (albo po prostu udać się do kuchni i go upiec) – ten sernik z jagodami jest przepyszny! Za fotografowanie musiałam zabrać się już ok. dwie godziny po jego upieczeniu, więc jeszcze był ciepły (korzystam ze światła zastanego, więc czasami goni mnie czas  😀 – tj. słońce). Najlepiej smakuje rzecz jasna po schłodzeniu w lodówce (wtedy boki też się nie kruszą). Nie żałujcie jagód, bo to one robią tu niesamowitą robotę! Polecam na weekend 🙂

Sernik z jagodami (śmietankowy)

(tortownica ok. 20-22 cm)

250 g pełnoziarnistych herbatników
150 g masła
800 g twarogu sernikowego
200 g mascarpone
2 łyżki budyniu śmietankowego (proszku)
150 g cukru (lub innej używanej substancji słodzącej)
1/2 szklanki śmietany 18 proc.
4 duże jajka
ok. 300 g jagód

Trudność

40%

Czas wykonania:

90

sernik-jagodowy
Herbatniki miksujemy na pył. Dodajemy stopniowo roztopione masło i mieszamy. Wykładamy ciasteczkami spód i boki tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Twaróg miksujemy z mascarpone, dodajemy cukier, budyń, a następnie stopniowo jajka. Na koniec wlewamy śmietanę i miksujemy do połączenia. Masę przelewamy delikatnie do tortownicy. Na wierzch wysypujemy połowę jagód (czyli ok. 150 g). Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, a na najniższym poziomie piekarnika ustawiamy blaszkę z wrzącą wodą (czyli pieczemy sernik w tzn. kąpieli wodnej). Nasz sernik z jagodami pieczemy przez ok. 75 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy. Sernik osiągnie optymalną konsystencję wtedy, gdy po wystudzeniu włożymy go na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem sernik posypujemy pozostałymi jagodami. Smacznego!
jagodowy-sernik

5 komentarzy

Odpowiedz