Serię tegorocznych propozycji wypieków na Wielkanoc zaczynam od bardzo popularnego (dziwne, że do tej pory nie ukazał się w moich zbiorach przepisów) i banalnego w przygotowaniu mazurka kajmakowego. Z doświadczenia jednak wiem, że choć jest to wypiek nieszczególnie skomplikowany i wyrafinowany, znika najszybciej z wielkanocnego stołu. Głównie dlatego, że ma przepyszny, cieniutki kruchy spód (z mojego ulubionego przepisu), łatwo chwycić go w dłoń i kusi sporą ilością bakalii. Poza tym sami dobrze wiecie, jak ciężko oprzeć się masie kajmakowej 🙂 Aby mazurek nie był przesłodzony, na spód wykładamy koniecznie trochę dżemu z czarnej porzeczki (albo jakiegoś innego kwaśnego).

Mazurek kajmakowy z bakaliami

(składniki na blaszkę 35 cm x 11 cm*)

150 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
1 jajko
125 g masła
szczypta soli
3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1/2 małej puszki masy kajmakowej (lub więcej wg uznania)

oraz:

płatki migdałowe (najlepiej podprażone na suchej patelni), suszona żurawina, groszki czekoladowe

albo inne dodatki np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy pekan, suszone morele, rodzynki –
ilość wg uznania
* z podanych proporcji zostanie jeszcze ciasta na ok. 3-4 małe tartaletki

Trudność

20%

Czas wykonania:

90

 
mazurek-kajmakowy
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, a następnie zimne masło. Całość siekamy nożem. Dorzucamy jajko i sprawnie zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, przenosimy na foremkę. Brzegi odcinamy wałkiem. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy blaszkę do lodówki (lub nawet zamrażarki), by schłodzić ponownie ciasto – wystarczy na ok. 10 minut.  Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 15 minut (tym razem nie stosujemy żadnego obciążenia – wskazane jest, by boki mazurka nieco opadły). Studzimy.
Na spód wykładamy warstwę z dżemu z czarnej porzeczki, następnie pokrywamy ją masą kajmakową (gdyby była zbyt gęsta należy ją delikatnie podgrzać). Wierzch ozdabiamy ulubionymi bakaliami lub innymi dodatkami – u mnie to prażone płatki migdałowe, suszona żurawina i groszki z deserowej czekolady. Mazurek kajmakowy gotowy – smacznego!
mazurek-kajmakowy-z-bakaliami-prosty
mazurek-kajmak-bakalie

2 komentarze

Odpowiedz