003e6-ciasto-z-kruszonka-i-sliwkami

 

Przepis na to ciasto otrzymałam od czytelniczki Kasi, która ma go od swojej babci. Trochę go zmodyfikowałam i z końcowego efektu jestem zadowolona – ciasto faktycznie wyszło bardzo smaczne. Prawdziwy, klasyczny, babciny placek ze śliwkami i słodką kruszonką. Mi najlepiej smakuje z kubkiem ulubionej herbaty 🙂

Składniki (forma ok. 36 x 25)*:

300 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górką)
150 g cukru
szczypta soli
150 g masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
15 łyżek mleka (czyli ok. 1/2 szklanki)

* w temp. pokojowej

Na kruszonkę:

160 g mąki
100 g cukru
100 g masła

Oraz:

śliwki

Na samym początku przygotować należy kruszonkę. Do mąki i cukru dodajemy zimne, posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Łączymy łyżką i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy następnie kolejno jajka. Potem dodajemy na przemian mleko, wymieszane z ekstraktem waniliowym, oraz połączone wcześniej suche składniki aż do całkowitego ich wykorzystania (kończąc na suchych). W razie potrzeby można dodać więcej mleka. Masę wykładam do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę układamy przepołowione śliwki (skórką do dołu), a potem posypujemy całość kruszonką. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 40 minut. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! 🙂

734fe-ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka

15 komentarzy

Odpowiedz