Przepis na to ciasto otrzymałam od czytelniczki Kasi, która ma go od swojej babci. Trochę go zmodyfikowałam i z końcowego efektu jestem zadowolona – ciasto faktycznie wyszło bardzo smaczne. Prawdziwy, klasyczny, babciny placek ze śliwkami i słodką kruszonką. Mi najlepiej smakuje z kubkiem ulubionej herbaty 🙂
Składniki (forma ok. 36 x 25)*:
300 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górką)
150 g cukru
szczypta soli
150 g masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
15 łyżek mleka (czyli ok. 1/2 szklanki)
* w temp. pokojowej
Na kruszonkę:
160 g mąki
100 g cukru
100 g masła
Oraz:
śliwki
Na samym początku przygotować należy kruszonkę. Do mąki i cukru dodajemy zimne, posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Łączymy łyżką i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy następnie kolejno jajka. Potem dodajemy na przemian mleko, wymieszane z ekstraktem waniliowym, oraz połączone wcześniej suche składniki aż do całkowitego ich wykorzystania (kończąc na suchych). W razie potrzeby można dodać więcej mleka. Masę wykładam do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę układamy przepołowione śliwki (skórką do dołu), a potem posypujemy całość kruszonką. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 40 minut. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
Klasyczne ciasto późnego lata, i jakie apetyczne 🙂
Paulinko, takie ciasta to ja mogę jadać bez końca 🙂
Bardzo apetyczne:-)
Ciasto ciastem, ale zdjęcia są absolutnie zachwycające. Można się obślinić … 🙂
Chyba lubię wszystkie wersje ciast ze śliwkami 🙂
Uwielbiam klasyczne drożdżowe. Im wcześniej się je je po upieczeniu, tym lepiej 🙂
ten prosty placek stworzony i sfotografowany przez Ciebie prezentuje się po prostu niezwykle! 🙂
Oj, ja też 😉
Haha, dziękuję pięknie 😉
To akurat bez drożdży, ale gwarantuję, że też bosko smakuje jeszcze ciepłe 😉
Dzięki! 😉
Te proste ciacha są jednymi z najlepszych 🙂
Moja Mama robi coś podobnego – bardzo lubię 🙂 Twoje wygląda kusząco 🙂
Właśnie zjadam pierwszy kawałek ciasta wg tego przepisu.Jest pycha 🙂
Pysznie, bardzo fajny przepis 😉