19272-muffiny-z-jablkami

 

Gdy nie mamy czasu na przygotowanie szarlotki z prawdziwego zdarzenia, warto skusić się na szybkie muffiny z dodatkiem jabłek i cynamonu. Te z dzisiejszego wpisu urozmaiciłam poprzez dodanie na wierzch kruszonki z migdałami. Jest odpowiednio chrupiąca, po prostu przepyszna (pamiętajcie, by użyć do niej koniecznie brązowego cukru). Z podanego przepisu wychodzi sporo kruszonki – jeśli Wam zostanie, zróbcie z reszty błyskawiczne crumble 🙂

Składniki (na ok. 16 muffnek):

250 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
150 ml mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
120 g roztopionego masła
2 jabłka (średniej wielkości)

Na migdałową kruszonkę:
100 g mąki
75 g masła
50 g brązowego cukru
75 g płatków migdałowych
1/3 łyżeczki cynamonu

e8900-muffiny-z-jablkami-i-kruszonka-23jedzjablka

Na samym początku przygotujemy kruszonkę. Do mąki, cynamonu i cukru dodajemy drobno posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Na koniec dorzucamy płatki migdałowe i mieszamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na muffiny.

9a395-jedzjablka-muffiny-z-jablkami-i-cynamonem

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cynamon sól – mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jajka, mleko, jogurt naturalny i roztopione masło – mieszamy. Zawartości obu misek łączymy następnie rózgą kuchenną. Dorzucamy obrona ze skórki i pokrojone na małe kawałki jabłka. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, pamiętając o tym, by zostawić miejsce na kruszonkę. Wyciągamy kruszonkę z lodówki i kładziemy na wierzch muffinek, delikatnie dociskając. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 25 minut. Studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

aab5d-muffiny-jablkowe

17 komentarzy

Odpowiedz