Gdy nie mamy czasu na przygotowanie szarlotki z prawdziwego zdarzenia, warto skusić się na szybkie muffiny z dodatkiem jabłek i cynamonu. Te z dzisiejszego wpisu urozmaiciłam poprzez dodanie na wierzch kruszonki z migdałami. Jest odpowiednio chrupiąca, po prostu przepyszna (pamiętajcie, by użyć do niej koniecznie brązowego cukru). Z podanego przepisu wychodzi sporo kruszonki – jeśli Wam zostanie, zróbcie z reszty błyskawiczne crumble 🙂
Składniki (na ok. 16 muffnek):
250 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
150 ml mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
120 g roztopionego masła
2 jabłka (średniej wielkości)
Na migdałową kruszonkę:
100 g mąki
75 g masła
50 g brązowego cukru
75 g płatków migdałowych
1/3 łyżeczki cynamonu
Na samym początku przygotujemy kruszonkę. Do mąki, cynamonu i cukru dodajemy drobno posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Na koniec dorzucamy płatki migdałowe i mieszamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na muffiny.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cynamon sól – mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jajka, mleko, jogurt naturalny i roztopione masło – mieszamy. Zawartości obu misek łączymy następnie rózgą kuchenną. Dorzucamy obrona ze skórki i pokrojone na małe kawałki jabłka. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, pamiętając o tym, by zostawić miejsce na kruszonkę. Wyciągamy kruszonkę z lodówki i kładziemy na wierzch muffinek, delikatnie dociskając. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 25 minut. Studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Hmmm pycha!!! Idę robić muffinki 🙂
Boskie te muffiny!
Migdałowa kruszonka i jabłka – połączenie wobec którego nie można przejść obojętnie 🙂 Ps. genialna kompozycja na ostatnim zdjęciu 😉
Muffinki muffinkami, ale jakie masz piękne dodatki! Prawdziwie profesjonalna sesja kulinarna 🙂
To samo chciałam chciałam napisać! 😉
cudowny blog, z przyjemnością śledzę Twoje przepisy ! pozdrawiam!
cudownie wyszły! <3
Profesjonalna? 😀 Ależ skąd 😉
Dzięki 😉
Bardzo mi miło to słyszeć, dziękuję i pozdrawiam! 🙂
świetne zdjęcia i te dodatki! super 🙂 nic nie zastąpi smaku polskich jabłek i wypieków z ich udziałem <3
Coś bajecznego! Porażasz estetyką 🙂
Podkradam jedną i zachwycam się wąsami 🙂
cudne zdjęcia…a muffiny biorę wszystkie w ciemnio, bo są na pewno pyszne 🙂
Bardzo ładnie wyglądają i musza być pyszne!
Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas: http://mokasyl3.blogspot.com/
Babeczki szłam zawsze na łatwiznę – “z torebki”. Dziś rozpoczełam przygodę z Twoim. Muszę przyznać wyszły i są pycha. 🙂
Miło mi to czytać! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂