Dzisiejsza propozycja to połączenie trzech świątecznych wypieków – sernika, makowca i… pierniczków. Do wykonania korzennego spodu sernika z makiem użyłam pierników (z tego przepisu), które nie zostały przeze mnie pokryte lukrem. Można oczywiście użyć także ciasteczek digestive albo pokusić się o upieczenie kruchego spodu. Masę makową możecie przyrządzić sami – jeśli macie tylko czas i ochotę (ale kupna też da radę, jeśli zależy wam na czasie). Masę serową wzbogaciłam o dodatek skórki pomarańczowej, a całość zwieńczyłam polewą czekoladową. Już chciałam wierzch sernikomakowca ozdobić posypkami w zimowym klimacie, ale gdy tylko zobaczyłam, jak pięknie odbijają się światełka w błyszczącej tafli czekolady, postawiłam nic nie kombinować. Jest klasycznie i elegancko – idealnie na święta 🙂
Sernik z makiem (sernikomakowiec)
Składniki (tortownica ok. 22-24 cm):
Jakim cudem masz taki równy wierzch?
Nie wiem czy to aż taki cud 😀 Postępowałam zgodnie z wyżej napisanym przeze mnie przepisem – piekłam równo 55 minut w temp. 175 stopni, a po tym czasie uchyliłam delikatnie piekarnik i w tym czasie sernik się ładnie wyrównał.
Wspaniały 🙂 Mam ochotę go zjeść! 🙂
Zabieram wszystko!<3
Uuu ja poproszę do kawy! Najlepiej wszystko!
Idealny przepis 🙂 Przyda się akurat na święta:)
Na jakim programie piekłaś sernik? z termoobiegiem? Pieczeniem od dołu/góry ? Wielkie dzięki za odpowiedź, bo właśnie nastawiam piekarnik 😛
Standardowo góra-dòł 🙂
Właśnie go upiekłam, pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂
Niestety ser wogole nie urósł – tylko się upiekł.
W smaku super ale wyszła cienka warstwa
Czy u pani masa serowa się podniosła ?
Nie, sernik nie rośnie – on pozostaje dokładnie takiej samej wysokości jak przed pieczeniem 🙂
A jak długo ubijac Jajka z cukrem zanim dodam ser? Czy tylko krotko zmiksować czy ubić aż masa zrobi się gęsta i puszysta.
Ja tylko krotko wymieszałam może dlatego wyszło tak mało masy.
Dziękuję z gory za odpowiedź
Krótko miksujemy. A jakiej wielkości została użyta tortownica? Najlepiej piec w takiej o szerokości 22 cm, by ciasto było dość wysokie, a jeśli z kolei nie zależy nam na wysokości to maksymalnie 24 cm.