Dzisiejsza propozycja to połączenie trzech świątecznych wypieków – sernika, makowca i… pierniczków. Do wykonania korzennego spodu sernika z makiem użyłam pierników (z tego przepisu), które nie zostały przeze mnie pokryte lukrem. Można oczywiście użyć także ciasteczek digestive albo pokusić się o upieczenie kruchego spodu. Masę makową możecie przyrządzić sami – jeśli macie tylko czas i ochotę (ale kupna też da radę, jeśli zależy wam na czasie). Masę serową wzbogaciłam o dodatek skórki pomarańczowej, a całość zwieńczyłam polewą czekoladową. Już chciałam wierzch sernikomakowca ozdobić posypkami w zimowym klimacie, ale gdy tylko zobaczyłam, jak pięknie odbijają się światełka w błyszczącej tafli czekolady, postawiłam nic nie kombinować. Jest klasycznie i elegancko – idealnie na święta 🙂

Sernik z makiem (sernikomakowiec) 

Składniki (tortownica ok. 22-24 cm):

200 g pierników (bez lukru, ja użyłam tych z tego przepisu)
60 g masła

600 g masy makowej
2 jajka
2 1/2 łyżki mąki pszennej

500 g twarogu sernikowego
120 g cukru
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
70 g roztopionego masła
1/4 szklanki śmietanki 30 proc.
1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy (można zastąpić opcjonalnie 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii)

Polewa czekoladowa:
100 ml śmietanki 30 proc.
100 g czekolady (ja użyłam deserowej)

Trudność

40%

Czas wykonania:

70

 z-makiem-sernik-2

Pierniczki miksujemy na pył. Dodajemy roztopione masło (60g) i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Masę makową umieszczamy w misce. Dodajemy 2 jajka i mieszamy. Wsypujemy mąkę pszenną i łączymy (ja mieszałam rózgą kuchenną). Gdyby masa były zbyt rzadka można dodać trochę więcej mąki (w zależności z jakiej jakości masy makowej korzystacie). W drugiej misce umieszczamy 2 jajka i cukier. Miksujemy. Dodajemy partiami twaróg, potem mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, śmietankę i skórkę z pomarańczy. Miksujemy do połączenia. Tortownicę wyciągamy z lodówki. Na ciasteczkowy spód wykładamy masę makową. Wyrównujemy. Następnie delikatnie wykładamy masę serową (w zależności od konsystencji masy makowej twaróg może się delikatnie zapaść, ale to nic). Tortownicę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni na ok. 55 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy ciasto. Po wystudzeniu wyciągamy z tortownicy. Śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do zagotowania. Ściągamy z gazu i od razu dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy aż otrzymamy gładką polewę. Polewamy nasz sernik z makiem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

seromakowiec

13 komentarzy

Odpowiedz