Sezon dyniowy w pełni i zamierzam go maksymalnie wykorzystać, przemycając dynię do wszelkich słodkich wypieków, placuszków czy deserów (choć i zupą dyniową nie pogardzę). Na sam początek coś błyskawicznego – dyniowe pancakes, które polałam miodem i posypałam orzechami włoskimi. Do ich przygotowania możecie użyć klasycznie mąki pszennej albo np. pszennej pełnoziarnistej. Polecam na leniwy, jesienny poranek – po takim śniadaniu aż nie chce się wychodzić z domu 🙂
Dyniowe pancakes z miodem i orzechami włoskimi
Składniki (na ok. 10 pancakesów):
150 g mąki (można użyć pełnoziarnistej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru (albo np. ksylitolu)
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki puree z dyni*
1 łyżka oleju
1 jajko
160 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka (lub więcej/mniej wg potrzeby)
Oraz:
miód i orzechy włoskie
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon – mieszamy. Do drugiej miski dodajemy puree z dyni, olej, jajko, jogurt naturalny i mleko – mieszamy rózgą kuchenną. Do mokrych składników dodajemy suche i łączymy. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka albo dosypujemy trochę mąki. Placuszki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Polewamy następnie miodem i posypujemy orzechami. Gotowe!
świetny pomysł na śniadanie lub podwieczorek!
pychotka, muszę w najbliższym czasie wypróbować 😀
świetnie się prezentuje
O tak, uwielbiam<3
Domowe placuszki….śniadanie idealne 🙂