Sezon dyniowy w pełni i zamierzam go maksymalnie wykorzystać, przemycając dynię do wszelkich słodkich wypieków, placuszków czy deserów (choć i zupą dyniową nie pogardzę). Na sam początek coś błyskawicznego – dyniowe pancakes, które polałam miodem i posypałam orzechami włoskimi. Do ich przygotowania możecie użyć klasycznie mąki pszennej albo np. pszennej pełnoziarnistej. Polecam na leniwy, jesienny poranek – po takim śniadaniu aż nie chce się wychodzić z domu 🙂

Dyniowe pancakes z miodem i orzechami włoskimi

Składniki (na ok. 10 pancakesów):

150 g mąki (można użyć pełnoziarnistej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru (albo np. ksylitolu)
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki puree z dyni*
1 łyżka oleju
1 jajko
160 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka (lub więcej/mniej wg potrzeby)

Oraz:
miód i orzechy włoskie

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon – mieszamy. Do drugiej miski dodajemy puree z dyni, olej, jajko, jogurt naturalny i mleko – mieszamy rózgą kuchenną. Do mokrych składników dodajemy suche i łączymy. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka albo dosypujemy trochę mąki. Placuszki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Polewamy następnie miodem i posypujemy orzechami. Gotowe!

*Puree z dyni – dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut (lub krócej – dynia ma być miękka) w temp. 190 stopni. Studzimy. Następnie wydrążamy łyżką miąższ i miksujemy na puree.

Trudność

20%
Czas wykonania:

20

dyniowe-pancakes-2

dyniowe pancakes 3

5 komentarzy

Odpowiedz