4af8f-sernik-cynamonowy

 

Dawno nie było na blogu nowego przepisu na sernik, a w związku z tym, że miałam ostatnio ochotę na coś z dodatkiem cynamonu, powstał sernik cynamonowo-miodowy. Na targu kupiłam śliwki i zrobiłam z nich mus, który jest tu idealnym uzupełnieniem. W zasadzie przypadkowo wyszła mi z tego połączenia propozycja, która pachnie nieco świętami – sernik udekorowany laskami cynamonu prezentuje się całkiem dostojnie 🙂

 

Sernik cynamonowo-miodowy z musem śliwkowym

Składniki (tortownica 22 cm):

150 g ciasteczek korzennych (albo czekoladowych bez kremu)
40 g orzechów włoskich
30 g masła

1 kg twarogu sernikowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g miodu (płynnego)
4 jajka
90 g brązowego cukru (drobnego)
1 łyżeczka cynamonu

300 g śmietany 18 proc.
2 łyżeczki cukru pudru

Mus śliwkowy:

400 g śliwek
2 łyżki brązowego cukru (lub mniej/więcej wg uznania)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody

Oraz:

laski cynamonu (do dekoracji)

c889a-sernik-cynamonowy2

Ciasteczka korzenne i orzechy miksujemy na “piasek”. Wysypujemy do miseczki, a następnie dodajemy roztopione masło. Mieszamy i wykładamy ciasteczkową masą spód tortownicy – wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy delikatnie z mąką ziemniaczaną. Dodajemy następnie brązowy cukier, a potem partiami jajka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Na koniec wlewamy miód i dodajemy cynamon – miksujemy do połączenia. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na poziomie najniższym w piekarniku należy wlać wrzącą wodę do głębokiej blaszki, a sernik ustawić na poziomie wyższym. Sernik pieczemy przez 15 min. w temp. 175 stopni, potem zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasem na sernik wykładamy delikatnie śmietanę, wymieszaną z cukrem pudrem – pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy sernik i studzimy. Ściągamy obręcz i wkładamy sernik do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Śliwki kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę – całość mieszamy i wstawiamy garnuszek na mały gaz. Podgrzewamy do momentu aż woda wyparuje. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem miksujemy i przecieramy przez sitko. Tak przygotowanym musem polewamy kawałki sernika. Smacznego! 🙂

2374a-cynamonowo-miodowy-sernik-z-musem-sliwkowym

36 komentarzy

Odpowiedz