Dawno nie było na blogu nowego przepisu na sernik, a w związku z tym, że miałam ostatnio ochotę na coś z dodatkiem cynamonu, powstał sernik cynamonowo-miodowy. Na targu kupiłam śliwki i zrobiłam z nich mus, który jest tu idealnym uzupełnieniem. W zasadzie przypadkowo wyszła mi z tego połączenia propozycja, która pachnie nieco świętami – sernik udekorowany laskami cynamonu prezentuje się całkiem dostojnie 🙂
Sernik cynamonowo-miodowy z musem śliwkowym
Składniki (tortownica 22 cm):
150 g ciasteczek korzennych (albo czekoladowych bez kremu)
40 g orzechów włoskich
30 g masła
1 kg twarogu sernikowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g miodu (płynnego)
4 jajka
90 g brązowego cukru (drobnego)
1 łyżeczka cynamonu
300 g śmietany 18 proc.
2 łyżeczki cukru pudru
Mus śliwkowy:
400 g śliwek
2 łyżki brązowego cukru (lub mniej/więcej wg uznania)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
Oraz:
laski cynamonu (do dekoracji)
Ciasteczka korzenne i orzechy miksujemy na “piasek”. Wysypujemy do miseczki, a następnie dodajemy roztopione masło. Mieszamy i wykładamy ciasteczkową masą spód tortownicy – wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy delikatnie z mąką ziemniaczaną. Dodajemy następnie brązowy cukier, a potem partiami jajka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Na koniec wlewamy miód i dodajemy cynamon – miksujemy do połączenia. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na poziomie najniższym w piekarniku należy wlać wrzącą wodę do głębokiej blaszki, a sernik ustawić na poziomie wyższym. Sernik pieczemy przez 15 min. w temp. 175 stopni, potem zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasem na sernik wykładamy delikatnie śmietanę, wymieszaną z cukrem pudrem – pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy sernik i studzimy. Ściągamy obręcz i wkładamy sernik do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Śliwki kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę – całość mieszamy i wstawiamy garnuszek na mały gaz. Podgrzewamy do momentu aż woda wyparuje. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem miksujemy i przecieramy przez sitko. Tak przygotowanym musem polewamy kawałki sernika. Smacznego! 🙂
Łał! Ten sernik wygląda bajecznie. Jest cudowny i idealny. Aż nie można się napatrzeć. Ideał :O
Dla mnie jesteś mistrzem 🙂 !! nie mogę doczekać się gdy wrócę do mojej kochanej kuchni w Pl i będę mogła korzystać z twoich przepisów 🙂
Ale cudo!!!
Oj tam zaraz idealny 😉 Dziękuję! 😉
Jest mi tak miło – bardzo, bardzo Ci dziękuję! 😉
Wszystkie warstwy takie równiutkie i ten cynamon 😀
pieknie to zaprezentowałaś!
smykwkuchni.blogspot.com
wygląda po prostu rewelacyjnie!
Prześliczny, a w smaku – pewnie poezja 😉
Wygląda perfekcyjnie 🙂
Skończony ideał 🙂
pyszności aż ślinka cieknie:)
Połączenie cynamonu miodu, śliwek i orzechów włoskich to jest jedno z moich ulubionych połączeń w jesieni! Wygląda naprawdę nieziemsko!
Istna rozpusta… ale taka pozytywna 🙂
Piszę się na kawałek tego sernika! 🙂
Wow, sernik wygląda bosko! *.*
Świetny przepis!
Mistrzyni serników! 🙂
Chyba nie muszę mówić, że zamawiam kawałek?; ))
Ale równiutki, pięknie Ci wyszedł:)
łał, francja elegancja;)
Sernik wyszedł ci cudowny! Mój zawsze jest zbyt mocno podpieczony 🙁
Ta warstewka śmietany i mus…mniam, mistrzostwo!
p.s. piekę taki na święta, już postanowione, zrobię spód pierniczkowy 😉
A pieczesz serniki w kąpieli wodnej? Jeśli nie – polecam! 🙂
Haha 😉 Zapraszam! 😉
Jej, dziękuję! 😉
Kochani, dziękuję Wam bardzo za te wszystkie ciepłe słowa! 🙂
Oj, aż tak to chyba nie! 😉 Ale dziękuję bardzo, staram się jak mogę, by były smaczne i ładnie się prezentowały 😉
Wpadaj więc do Gdańska! 😉
Mi też właśnie te wszystkie składniki łączyły się w spójną całość 😉 Cieszę się bardzo, że sernik się podoba 😉
Tym cynamonem to mnie skusiłaś na kawałek 😉
Zakochałam się w tym serniku od pierwszego wejrzenia 🙂
Czy śliwki muszą być świeże?
Można użyć też mrożonych 🙂
Coz jeden tylko zarzut do tego sernika-śmietana na nim nie ścina się w 10 min. Ale pachnie pięknie.
Ona “dochodzi” jeszcze po upieczeniu 🙂