95634-buleczki-cynamonowe-przepis

 

Dziś przedstawiam Wam przepis na obiecane wcześniej bułeczki cynamonowe z książki Anny Starmach. Recepturę nieco zmodyfikowałam pod swoje kulinarne zwyczaje. Zapach podczas pieczenia przypominał mi wypiekane na każdym kroku w Pradze drożdżowe ciasto trdelnik z cynamonową posypką. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe! 🙂

 

Składniki na ciasto (na ok. 12 bułeczek):

400 g mąki
9 g drożdży instant
100 g masła
3 łyżki cukru
200 ml mleka

Oraz:

2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cukru białego
2 łyżki roztopionego masła

 

Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło i podgrzewamy całość do momentu jego roztopienia. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże i cukier – mieszamy. Wlewamy następnie ciepłe (ale nie gorące) mleko z masłem. Całość zagniatamy przez ok. 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 75-90 minut aż ciasto podwoi swą objętość). Ciasto następnie należy rozwałkować na prostokąt. Smarujemy wierzch roztopionym masłem, a następnie posypujemy mieszanką cynamonu, cukru trzcinowego i białego.

Ciasto dzielimy na paski o szerokości ok. 5 cm i zawijamy w kształt ślimaka. Przekładamy bułeczki do dołków w formie na muffiny (zachowają dzięki temu ładny kształt), wysmarowanych delikatnie masłem. Wielkość zawiniętych bułeczek musi być mniejsza niż szerokość dołków, by miały szansę wyrosnąć. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem opcjonalnie bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem (jeśli używasz w swojej kuchni). Formę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na ok. 20-25 minut. Smacznego! 🙂

2cfad-cynamonowe-buleczki-przepis

13 komentarzy

Odpowiedz