Smaczne i bardzo lubiane mini pączki z serka homogenizowanego, które robi się naprawdę błyskawicznie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki (mikserem albo i nawet rózgą kuchenną) i nakładać ciasto łyżeczką na gorący olej. Nie przyznam się nawet ile ich zjadłam… Wszystko przez tą cukrową posypkę z dodatkiem cynamonu – nie można się wręcz oderwać!
Szybkie mini pączki z serka homogenizowanego
Składniki:
400 g serka homogenizowanego (np. waniliowego)
4 jajka
1 1/2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru (można użyć też cukru z wanilią)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300 g mąki
Oraz:
ok. 100 g drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i sól – mieszamy. Jajka umieszczamy w misce razem z serkiem homogenizowanym i cukrem – miksujemy do połączenia. Dodajemy następnie wymieszane wcześniej suche składniki i miksujemy całość. Olej rozgrzewamy (temp. ok. 175 stopni*). Następnie nabieramy ciasto na łyżeczkę (najlepiej umoczoną wcześniej w oleju, by ciasto łatwiej od niej odchodziło) i delikatnie, pomagając sobie drugą łyżeczką, wrzucamy ciasto na gorący olej. Smażymy z obu stron do złotego koloru (pączki powinny same się obracać). Odsączamy na papierowym ręczniku. Obtaczamy w posypce, przygotowanej z drobnego cukru do wypieków i cynamonu. Zamiast można użyć też po prostu cukru pudru, ale zapewniam, że z cynamonem smakują najlepiej.
Wygląda bardzo smacznie! 😉
Zupełnie się zgadzam, cukrowa posypka z cynamonem jest najlepsza do pączków bez nadzienia 😉
Piękne zdjecia <3
Prawda? 🙂 Z cukrem pudrem nie byłoby już to samo 🙂
Dziękuję! 🙂
Chyba spróbuję:)
Pączki to nie moja bajka i ich nie lubię, ale Twoje są takie urocze! 🙂
Na pewno zrobię, wyglądają pysznie 🙂 ja z serka homogenizowanego robię kluseczki kładzione na wodzie, podaję ze śmietanką i właśnie cynamonem. Cała rodzina uwielbia te kluseczki więc pączki pewnie polubią też 🙂
Cześć:)
jak dużo w sensie jak głęboko musi być wlane oleju w garnku….?
Pozdrawiam
Ania
Przepięknie wyglądają! Takie maleństwa 🙂
Ok. 5 cm. Pozdrawiam!
Przecudnie wyglądają 🙂 uwielbiam te pączusie 🙂
Wow, jakie Twoje pączki są urocze! 🙂
Bosko się prezentują!
Magiczne zdjęcia!
Witaj 🙂
Właśnie zrobiłam te pączusie . Wyszły super, dziękuję za przepis. Mam pytanie – czy ten olej , po smażeniu, można wykorzystać jeszcze ? Do smażenia kolejnych , za dzień , czy dwa ?
Oo, jak szybko! Cieszę się, że smakowały 🙂 Ja smażę zawsze na świeżym. Ostatecznie można użyć raz jeszcze, jeśli smażyliśmy krótko i w odpowiedniej temperaturze (olej nie przypalił nam się, nie dymił itp.). Trzeba poczekać aż ostygnie, następnie przefiltrować, by pozbyć się zanieczyszczeń, przelać do butelki, zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.
Tak też zrobiłam 🙂 Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Dzień dobry Paulino! Czy jesteś w stanie oszacować, ile mniej więcej sztuk pączków wychodzi z jednej porcji ciasta? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Niestety ciężko mi oszacować, ale duży talerz na pewno 🙂 Pozdrawiam! 🙂
A czy do obtaczania można użyć zwykłego cukru z cynamonem? Tj nie tego drobnego. Ewentualnie można lekko zmielić taki zwykły cukier w maszynce do robienia cukru pudru?
Zmieliłabym delikatnie w maszynce 🙂
Genialne pączki.
Jutro po raz kolejny zrobię.