Bardzo proste w wykonaniu, a jakie smaczne i efektowne! W sam raz nadają się na nadchodzące walentynki, jeśli chcemy sprawić przyjemność komuś, kogo kochamy. Delikatne kruche ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów, przełożone dżemem malinowym, to sposób na pyszne ciasteczka, które będą smakować każdemu. Oprócz przepisu, mam dzisiaj do Was prośbę, ale więcej o tym poniżej.
Malinowe kruche ciastka serduszka na walentynki
(ciasteczka Linzer)
Składniki:
50 g zmielonych migdałów
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
240 g miękkiego masła
110 g cukru pudru
1 jajko
1/2 słoiczka dżemu malinowego
Mąkę i zmielone migdały przesiewamy, dodajemy sól i cynamon – mieszamy. Do masła dodajemy ekstrakt z wanilii i cukier puder – miksujemy. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy suche składniki i całość łączymy. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 90 minut. Po tym czasie wyciągamy pierwszą część ciasta, rozwałkowujemy (na ok. 3 mm, delikatnie podsypujemy mąką) i wykrawamy okręgi. Pieczemy przez ok. 8-10 minut w temp. 180 stopni. Wyciągamy drugą część i wykrawamy okręgi z wyciętym serduszkiem. Pieczemy ponownie przez ok. 8-10 minut. Studzimy na kratce. Na okrągłe ciasteczka nakładamy cienką warstwę dżemu malinowego, a następnie przykrywamy okręgami z wyciętym serduszkiem (posypanymi wcześniej cukrem pudrem). Bardzo delikatnie dociskamy. Pamiętajcie, że ciasteczka po przełożeniu dżemem nieco miękną, więc najlepiej robić to przed podaniem. Smacznego!
Kochani, pierwszy raz zdecydowałam się wziąć udział w konkursie Blog Roku w kategorii Kulinarne. Pomyślałam – czemu nie, w końcu to darmowa promocja bloga. Być może ktoś tu zajrzy
i zostanie na dłużej.
Jeśli lubicie moje przepisy i zdjęcia, możecie sprawić mi przyjemność i wysłać sms-a o treści E11417 pod numer 7122. Wysyłając sms-a, pomagacie. Koszt jednej wiadomości to 1,23 zł, a dochód z głosowania zostanie przekazany Fundacji Dzieci Niczyje.
Z jednego numeru można wysłać jednego sms-a, więc każdy głos się liczy.
Głosowanie trwa do 10. lutego.
Pomożecie? 😉
Za każdy głos słodko dziękuję i ślę w podziękowaniu wirtualne ciasteczka 🙂
Są takie urocze! *.*
Przyda się przepis 🙂 matka karmiąca w potrzebie zjedzenia czegoś dobrego 🙂
Jak długo można je przechowywać ze względu na użyty dżem?
Ciasteczka należy przechowywać suche, bez dżemu, a przekładać najlepiej przed podaniem 🙂
Dziękuję 😉
🙂 To te ciasteczka idealnie się nadają – u mnie zniknęły w jeden wieczór 😉
Mozna zamiast masla margaryne?
Nie polecam, masło istotnie wpływa na smak. W końcu to kruche, maślane ciasteczka 🙂
Jak one ślicznie wyglądają 🙂
Piękne!
Pozdrawiam 🙂
Ciasteczka piękne a co do konkursu to powodzenia!!!: ))
Dziękuję i Tobie również życzę powodzenia 😉
Jakie urocze! Musze spróbować koniecznie je zrobić:D
Jak wycinasz te ciasteczka, a zwłaszcza serduszko
Świetne są te ciasteczka! *.*
Bardzo fajnie, że startujesz w Blogu Roku, bo w pełni zasługujesz na nie!
Twoje zdjęcia i przepisy są fantastyczne, a przede wszystkim niebanalne. 🙂
Okrąg wycinałam szklanką, a serduszko małą foremką (kupiłam chyba w Empiku). Serduszko musi być oczywiście mniejsze niż szerokość szklanki 🙂 Pozdrawiam!
<3 Bardzo dziękuję! ;* Szkoda tylko, że o tym, kto przechodzi dalej, decydują sms-y, o które trzeba prosić czytelników. Zdecydowanie źle się z tym czuję ;)
sms wysłany, trzymamy kciuki:)
Beautiful!
Proste, a jakże urocze. I jak zwykle przepiękne zdjęcia
Pozdrawiam
Wyglądają bosko! Ile ciasteczek wychodzi z podanego przepisu?
Niestety już nie pamiętam ile ich było