Mississippi Mud Cake to ciasto dla prawdziwych czekoladoholików. Należy zdecydowanie do moich ulubionych ciast czekoladowych. Co warte odnotowania, ciasto przygotujemy bez użycia miksera (zawsze to trochę mniej sprzątania :)). Jeśli jesteście miłośnikami bardziej słodkich wypieków, możecie wymieszać mleczną czekoladę z gorzką. Ciasto można podawać z bitą śmietaną bądź lodami, zdarzało mi się też przekładać je kremem – sprawdziło się doskonale. Polecam! 🙂
Składniki na ciasto (na formę 22 cm):
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady (według mnie wystarczy 200 g)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
180 ml wody
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g kakao
250 g cukru (bądź mniej wedle uznania)
4 jajka
120 ml maślanki (lub kefiru, jogurtu naturalnego)
2 łyżki oleju
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
60 g śmietany kremówki
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy połamaną w kostki czekoladę, masło i kawę. Całość roztapiamy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Następnie wlewamy jajka roztrzepane z maślanką i olejem i całość stopniowo wyrabiamy łyżką. Na koniec dodajemy wcześniej ostudzoną masę z czekoladą i mieszamy. Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 minut w temp. 160 stopni (należy sprawdzać stan ciasta patyczkiem – powinien być delikatnie wilgotny), a następnie studzimy.
Składniki na polewę umieszczamy w metalowej miseczce i roztapiamy nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto. Gotowe! 🙂
Ja robię bardzo podobne jako baza do tortów – wszyscy zawsze uznają, że sprawdza się lepiej, niż biszkopt. 😀
muszę wypróbować, uwielbiam gorzką czekoladę! Pozdrawiam!
poproszę kawałeczek! strasznie kusi tą swoją czekoladowością 😛
Hm, coś w tym jest, bo mi też w wersji z kremem bardzo przypadło do gustu 🙂
Kiedyś robiłam, ale w trochę innej wersji, bo z bitą śmietaną. Twoje wygląda pysznie;)
Ojej ale czekoladowa rozpusta 🙂
Cudowne ciasto ;D
uwielbiam czekoladę! na pewno zrobię to ciasto 🙂
Pyszności <3
Wow..ślinka cieknie…
Mmm … już wiem co sobie upiekę w nagrodę na zakończenie sesji 😀
Pozdrawiam i zapraszam do mnie: ale-pycha.blogspot.com
Tyyyle czekolady – musi być boskie!
ale świetnie wygląda, od razu mam ochotę na czekoladę:D:D
Wygląda BARDZO zachęcająco. Znam wielu czekoladoholików, więc ten przepis na 100% trafi w najbliższym czasie do mojej kuchni.
http://un-mundo-que-huele-al-chocolate.crazylife.pl/
a czy mozna jakos zstapic tabliczki czekolady ? kakao i mleko czy coś podobnego zamiast ? 🙂 pozdrawiam swietny blog 🙂
Lepsza czekolada mleczna czy gorzka?
Gorzka będzie najlepsza 😉
Witam. Czy to ciasto jest z tych wilgotnych? 🙂 Szukam mocno czekoladowego i wilgotnego 🙂
Jeśli wyciągnie się ciasto w odpowiednim momencie z piekarnika (tak jak pisałam w przepisie) to jak najbardziej tak 😉
Dzisiaj skusiłam się żeby zrobić ciasto z Twojego przepisu:) I… jest boskie!!!! 😀 Uwielbiam ciasta z gorzkiej czekolady a ten przepis jest wspaniały:) Zdecydowanie POLECAM! I jeśli ktoś ma wątpliwości czy się na nie zdecydować to uwierzcie z pierwszym kęsem rozpłyną się jak ciasto w Waszych ustach 😉 Cieszę się bardzo, że znalazłam Twój blog ponieważ uważam że jest świetny. Dziękuję i pozdrawiam:) Niech moc czekolady będzie z Tobą 😀
Już w piekarniku.Teraz tylko czekać na degustacje
Zrobiłam wczoraj. Wyszło bardzo dobre 🙂
czy to ciasto ma miec troche strukture sernika takie wilgotne i mokre czy wyszedl mi zakalec ?
@Sanderina nie wyszedł Ci zakalec, ciasto ma takie własnie byc.
Ciasto jest przepyszne! Goście się zachwycali, na pewno będzie często gościł na moim stole 🙂 Przede wszystkim jest proste i szybkie do zrobienia.
Jak mam formę 26cm to zrobić z półtorej porcji?
Ja tez taka mam i robię z 1,5 wychodzi zawsze 🙂
Ja z kolei zastępuje czekoladę gorzka zajączkami i Mikołajami po świętach kiedy zostają sterty. Moje dzieciaki samej czekolady nie lubią ale za to ciasto znika błyskawicznie i nic się nie marnuje 🙂 dziękuje za przepis zawsze wychodzi 🙂