Lekka pianka z galaretką, truskawkami i biszkoptami

 

Pierwszy dzień marca – początek meteorologicznej wiosny! 🙂 Słońce już coraz częście zagląda do naszych okien, a prognozy pogody w końcu napawają optymizmem. Czas w kuchni poczuć smak prawdziwie wiosennych, ciepłych dni! 🙂 W mojej kuchni znalazły się truskawki, kilka galaretek – nic więc nie stało na przeszkodzie 🙂 Pianka z galaretką i owocami to iście wakacyjne ciasto, które z pewnością każdy z Was zna doskonale 🙂 Można przygotowywać je na bazie słodkiej śmietanki lub mleka skondensowanego. Uwaga – znika błyskawicznie! 🙂
Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):
250 ml śmietany 30% lub 36%
1 galaretka wiśniowa (bądź inna)
Kilka truskawek
Kilkanaście biszkoptów (użyłam okrągłych)
1 galaretka truskawkowa (bądź inna)
Wiśniową galaretkę przygotowujemy według przepisu na odwrocie opakowania, dodając jednak o połowę mniej wody (najczęściej będzie to 250 ml). Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy do niej całkowicie ostygniętą galaretkę wiśniową (wciąż jednak płynną), cały czas miksując. Biszkopty układamy na dnie tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, i przelewamy masę. Wkładamy do lodówki, by pianka stężała. W tym czasie przygotowujemy truskawkową galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.

Truskawki kroimy w plasterki i układamy na zastygniętej już piance, a następnie wlewamy galaretkę truskawkową. Ciasto wkładamy do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Gotowe! 🙂

21 komentarzy

Odpowiedz