Czasami nadchodzi taka chwila, gdy ma się ochotę na coś niezwykle prostego, klasycznego, niezbyt wyrafinowanego. Takie bez wątpienia jest ciasto jogurtowe z owocami – świetny dodatek do porannej herbaty. Choć przygotowuje się je niezwykle szybko, może czasem przysporzyć problemów w postaci efektownego zakalca. Ważne jest, według mnie, by użyte składniki były w teperaturze pokojowej, następnie, by zostały wymieszane delikatnie łyżką (niczym ciasto na muffinki), a owoce dokładnie odsączone. Mi się udało – zakalca brak 🙂
Składniki
(użyłam tortownicy 22 cm, bo chciałam, by było wysokie,
jednak polecam upiec je w formie 25 cm x 35 cm):
jednak polecam upiec je w formie 25 cm x 35 cm):
4 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
3 szklanki mąki (dałam nieco mniej – ok. 2 1/2, zapewne zależne jest to od gęstości użytego jogurtu)
1 szklanka cukru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń w syropie
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce łączymy składniki mokre – jajka, jogurt naturalny i olej. Zawartości obu misek łączymy delikatnie łyżką (nie mikserem!). Przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na szczycie ukladamy pokrojone na kawałki brzoskwinie (dobrze odsączone z syropu). Ciasto wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 190 stopni. W tortownicy 22 cm piekłam ciasto ok. 55 min. W formie 25 cm x 35 cm czas zalecany to ok. 35 min. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasta, całość można posypać cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
źródło: kulinarnespotkania.blogspot.com (z moimi zmianami)
Wygląda wspaniale!
Dziękuję! 🙂
Paulinko cudowne ciasto :))) uwielbiam brzoskwinie 🙂
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj
Ja też je uwielbiam 🙂 Dziękuję pięknie! 😉
Jakie wyrośnięte! Wspaniałe 🙂
Użyłam małej tortownicy, stąd taki efekt 🙂 Dziękuję! 🙂
Jak ładnie się prezentuje!
Dziękuję! 😉
Poproszę kawałek do popołudniowej herbatki! 🙂
Ciasto niby zwykłe, ale tak niezwykle podane…
Zapraszam do Torunia! 🙂
Dziękuję bardzo! 🙂
śliczna falbanka z brzoskwiń! urzekła mnie:)
Piękne zdjęcia;) Wygląda bardzo delikatnie, akurat na ta wiosenną porę;)
obłędne ciacho ;d
Kupiłaś mnie nim – jeśli tak samo dobrze smakuje, jak wygląda, to to musi być cudo, a nie ciasto! 🙂
🙂 Dziękuję! 🙂
Cieszę się, że się podobają 😉 Faktycznie, ciacho idealne na wiosnę 🙂
Dziękuję pięknie 😉
🙂 Smak w zasadzie może być różny w zależności od użytych owoców 🙂 Z brzoskwiniami wychodzi bardzo dobre 🙂
ciasta jogurtowe zawsze są tak cudownie miękkie! <3
Co prawda, bez czekolady, ale i tak bym pożarła 😀
Racja! 🙂
Wiosna w pełni, trzeba trochę odchudzić desery! 🙂 Oczywiście żartuję, jutro robię, standardowo, coś mocno kalorycznego 😀 Tylko nie wiem jak moja sylwetka to wszystko wytrzyma 🙂
Rewelacyjne ciasto przy tak minimalnych składnikach i niewielkim nakładzie pracy. Super 🙂
ciasto wygląda obłędnie, od razu wzięłam się do pracy!
Właśnie dzisiaj naszła mnie ochota na zjedzenie takiego, Twoje wygląda jak z żurnala, moje właśnie się piecze…ciekawe co tym razem …
Super ciasto! Spróbowałam je dziś zrobić i wyszło idealnie! 😀
PS Uwielbiam Twojego bloga 😉
Bardzo się cieszę! 🙂 Dziękuję 🙂
Upiekło się w małej tortownicy bez kawałka zakalca! I oczywiście jest pyszne 🙂 Dziękuję za przepis. Pozdrawiam, ms
Super! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo apetyczne! A gdzie można kupić taki stojaczek pod ciasto? Pozdrawiam!!!
Dziękuję 🙂 Patera dostępna jest tutaj: http://allegro.pl/matalowa-druciana-patera-na-ciasto-22-5-26-cm-i3232588229.html Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Wygląda bosko! Jadłam dziś babeczki jogurtowe z bakaliami i wrzuciłam w google “ciasto jogurtowe” – na pewno zrobię wg Twojego przepisu. PS – Pozdrawienia z okolic Torunia 🙂
Dziękuję, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂 Również serdecznie pozdrawiam 🙂
wygląda niezwykle dostojnie 🙂 i takie mało skomplikowane 🙂 super!!
To ciasto jest po prostu przepyszne !!! Najlepsze jogurtowe jakiekolwiek jadłam !!! Gorąco polecam ten przepis 🙂
Rewelacja, świetne ciacho bez śladu zakalca! Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie robili 😉
Witaj Paula. Po raz kolejny mój nos przywiódł mnie do Ciebie. Tym razem, idąc tropem brzoskwiń, trafiłm na Twój placek jogurtowy. Znam opinie o cieście jogurtowym, że bywa kapryśne i czasem częstuje nas zakalcem, więc postanowiłam zmierzyć się z tym „potworem”. Żadnego zakalca, pięknie wyrosło,puszyste… cudo. Dodałam kokos. To nie pierwszy i nie ostatni przepis od Ciebie, który mnie nie zawiódł. Pozdrawiam i zapraszam, zerknij na moje ciasto – Danusia http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/07/ciasto-jogurtowe-z-brzoskwiniami-kokosem/#more-3641
Fajna modyfikacja z tym kokosem 🙂 Bardzo się cieszę, że przepisy się sprawdzają 🙂
Pozdrawiam ciepło! 🙂
Ciasto z tego przepisu robiłam już kilka razy, jest przepyszne i błyskawicznie się robi :))))) Polecam!
Ciasto wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)! Mam pytanie czy można zastąpić brzoskwinię jakimś innym owocem? Jeśli tak, to jakim? 🙂
Jasne 🙂 Teraz trochę ciężko o wybór, ale w sezonie rabarbar czy śliwki też by się sprawdziły 🙂 Zimą za to może skorzystać np. z gruszek?
Ten przepis muszę sprobować, dzięki