Jeśli szukacie niezawodnego przepisu na ciasto ze śliwkami, to ten może się Wam przydać 🙂 Jest proste, szybkie, śliwki nie opadają na dno blaszki (pamiętam, że będąc dzieckiem miałam czasem z tym problem, a powodem była zbyt rzadka konsystencja ciasta). Idealne do kawy i herbaty 🙂 Przepis od przyszłej teściowej, więc po prostu musi być dobry! 🙂

 

 Składniki (użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm, 
jednak jeśli chcecie mieć niższe ciasto, można piec w nieco większej)*:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
7 łyżek śmietany 12 lub 18 proc.
12 łyżek oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 12 śliwek
* w temp. pokojowej

Mąkę przesiewamy i łączymy  z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii – delikatnie miksujemy. Odstawiamy misker. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu). Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego! 🙂

27 komentarzy

Odpowiedz