Jeśli szukacie niezawodnego przepisu na ciasto ze śliwkami, to ten może się Wam przydać 🙂 Jest proste, szybkie, śliwki nie opadają na dno blaszki (pamiętam, że będąc dzieckiem miałam czasem z tym problem, a powodem była zbyt rzadka konsystencja ciasta). Idealne do kawy i herbaty 🙂 Przepis od przyszłej teściowej, więc po prostu musi być dobry! 🙂
Składniki (użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm,
jednak jeśli chcecie mieć niższe ciasto, można piec w nieco większej)*:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
7 łyżek śmietany 12 lub 18 proc.
12 łyżek oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 12 śliwek
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii – delikatnie miksujemy. Odstawiamy misker. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu). Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
Bardzo ładnie wyglądają te śliwki w cieście, kolor jest piękny 🙂
Dziękuję! 🙂
szukam właśnie idealnego przepisu na ciasto ze śliwkami 🙂 chętnie wypróbuję tego przepisu, bo ciasto prezentuje się pysznie!
pyszności 🙂 podobnie robi moja babcia 🙂 muszę odnaleźć jej przepis!
Paulina, piękne Twoje foty! Jutro zabieram się za to ciacho, zapowiada się pysznie:)
pozdrawiam,
Och, na pewno przepis będzie wypróbowany w mojej kuchni! 🙂
No jak od teściowej, to nie ma innej opcji, z góry dobry 🙂 Wygląda bardzo smakowicie!
Dziękuję Wam kochani! 🙂
Upieklam udało się ciasto pycha!!!
Super! Bardzo się cieszę 🙂
Upiekłem – tak jestem facetem – i udało się, jest piękne i bardzo smaczne (żona zazdrości że mi się udało 🙂
Komentarz od mężczyzny zdarza się tak rzadko! 🙂 Tym bardziej cieszę się, że ciasto smakuje 😉
upiekłam to ciasto, wyrosło mi ogromne, bo trochę mniejszą formę miałam, ale jest przeeeepyyyyszneee! 😀
Cieszę się bardzo! 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Upiekłam i wyszedł mi twardy zakalec. Zrobiłam wszystko jak w przepisie i no i dałam jajka jak w przepisie, a nie same żółtka i chyba przez to nie wyszło 🙁
No właśnie jajka rozumiem jako całe czyli żółtko + białko, pierwszy raz coś chcę w kuchni zrobić ale coś ta puszysta masa nie bardzo chce się zrobić
W tym przepisie używa się całych jajek – bez problemu przy pomocy miksera powinny zwiększyć swoją objętość i stać się “puszyste” 🙂
a gdzie masło lub margaryna
W tym cieście używa się oleju.
Na jaka blache sa te proporcje ??
Napisałam o tym na samym początku przepisu 🙂 Użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm.
Mam 12 lat 😉 ale uwielbiam piec, więc spróbowałam przepisu i wyszedł bardzo dobry. Smakuje całej rodzinie 🙂
witam wlasnie pieke ciasto ze sliwkami w zasadzie mam juz sprawdzony przepis ale postanowilam sprobowac ten ,duzo pochwał ,mam tylko nadzieje ze sie uda bo pieke w wiekszej blaszce pozdrawiam
właśnei upiekłam to ciasto, pięknie pachnie, śliwki się nie zatopiły w cieście 🙂 jest pyszne i proste, mężowi bardzo smakuje bo ciasto samo w sobie nie jest słodkie, do tego lekko kwaskowate śliwki i posypane cukrem pudrem, czyli takie jak mój mąż najbardziej lubi 🙂 nie przesłodzone i nie mulące 😀
dziękuję za przepis, naprawdę rewelacyjny, jako że śliwek mam jeszcze całą szufladę zamrożonych to będę je robiła teraz bardzo często 😀
zrobiłam z mąki z pelnego przemiału i też pychota 😉
Super ciacho!!! Wstawiać do nagrzanego piekarnika (na ille)?
Zawsze ciasta wstawiamy do nagrzanego piekarnika – w tym przypadku to 160 stopni.