Krem, który przygotowałam do tych babeczek, w dużych ilościach znika z miseczki jeszcze przed przełożeniem go do rękawa cukierniczego. Jest pyszny i uzależniający, bo z dodatkiem Nutelli, którą mogłabym jeść chyba codziennie 🙂 Pięknie zdobi babeczki, które wyglądają szykownie i kuszą 🙂 Kto się częstuje? 🙂
Składniki na 12 babeczek:
1 1/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 jajka
3/4 szklanki cukru
Oraz:
125 g mascarpone
3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutelli)
200 g śmietanki 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz mleko do momentu wykorzystania składników, a na koniec ekstrakt z wanilii. Masę przelewamy do papilotek, wyłożonych w formie na babeczki i pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.
Na krem z Nutelli piszę się 🙂 babeczki w tych papilotkach wyglądają pięknie! Gdzie takie można znaleźć?
Dziękuję 🙂 Tutaj na przykład: http://www.scandiloft.pl/sklep/index.php/foremki-19/foremki-tekturowe/papilotki-wolnostojace-w-czerwone-kropki-828.html 🙂
Świetnie! Biorę się za przeglądanie 🙂
Ten krem wygląda smakowicie !! 🙂
ja, ja się częstuję taki pięknymi babeczkami 🙂
a pierwsze zdjęcie totalnie mnie oczarowało 🙂
Bardzo mi się podoba takie ciemne tło, możesz zdradzić co Ci służy za tło?
Kupione na Allegro najzwyklejsze czarne tło fotograficzne 🙂
Dziękuję, ale to jest tło papierowe czy z włókniny?
Z włókniny 🙂
ja chyba zjadłabym krem z połowy babeczek 😀
Fajny kremik, babeczki też 🙂
Fantastyczne!
Wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂
No to ja poproszę, bo wyglądają bosko 🙂
Pięknie się prezentują 🙂 Właśnie piję kawę i przydałaby mi się jedna albo ze dwie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Nutella <3 jedna z tych rzeczy, która nawet w dużych ilościach nie jest w stanie się przejeść. Krem wypróbuję! 🙂
Wow smakowite ! Marzyła mi się ta patera ale zdecydowałam się jednak na drucianą 🙂 !
babeczki pierwsza klasa 🙂 gratuluję wygranej !
Dziękuję baaaardzo! :))
Witam! Czy babeczki po upieczeniu są w środku wilgotne i miękkie?
Tak, babeczki są miękkie, bardziej wilgotne są z kolei te z tego przepisu: https://www.czekolada-utkane.pl/2013/03/cytrynowe-babeczki-z-dwukolorowym.html
Gdzie kupiła Pani takie papilotki?
Tutaj są dostępne: http://www.scandiloft.pl/sklep/index.php/foremki-28/papilotki-wolnostojace-w-czerwone-kropki-776.html
Dzień dobry! Chciałabym zapytać, ile wychodzi babeczek z tego przepisu?
Napisałam na początku przepisu 🙂 Ok. 12 🙂
Dzień dobry, czy gotowe babeczki wytrzymają noc i rano do następnego dnia bez uszczerbku np. na masie? Czy może w miarę możliwości należy ją przygotować jak najbliżej (1h-2h) czasu podania?
Jeśli jest taka możliwość i bardzo zależy nam na idealnym wyglądzie babeczek, warto przygotować krem te 1-2 h przed podaniem – wtedy będzie prezentował się najlepiej.