Czekoladowe babeczki z kremem orzechowo-czekoladowym

Krem, który przygotowałam do tych babeczek, w dużych ilościach znika z miseczki jeszcze przed przełożeniem go do rękawa cukierniczego. Jest pyszny i uzależniający, bo z dodatkiem Nutelli, którą mogłabym jeść chyba codziennie 🙂 Pięknie zdobi babeczki, które wyglądają szykownie i kuszą 🙂 Kto się częstuje? 🙂

 

Składniki na 12 babeczek:

1 1/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

100 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
Oraz:
125 g mascarpone
3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutelli)
200 g śmietanki 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz mleko do momentu wykorzystania składników, a na koniec ekstrakt z wanilii. Masę przelewamy do papilotek, wyłożonych w formie na babeczki i pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy  na kratce.

Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce i miksujemy do momentu aż masa będzie odpowiednio gęsta. Na koniec dodajemy cukier puder i krem orzechowo-czekoladowy – miksujemy do połączenia. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy nasze babeczki. Smacznego!

27 komentarzy

Odpowiedz