Święta minęły jak zwykle zbyt szybko, a na liczniku wybił kolejny rok – pozostaje tylko mieć nadzieję, że 2018 nie będzie gorszy od tego minionego. W związku z tym, że przed nami karnawał, w dzisiejszym wpisie pokażę 3 propozycje na proste drinki z dodatkiem rumu, które świetnie sprawdzą się na karnawałowych imprezach. Nie wiem czy wiecie, ale to m.in. Jamajka słynie z produkcji tego trunku, bez którego nie wyobrażamy sobie wielu tak powszechnie uwielbianych koktajli. Razem z Rainbow zapraszam Was w kulinarną podróż w to miejsce – oczywiście z karnawałowym drinkiem w dłoni! 🙂

Jamajka najczęściej kojarzy nam się z muzyką reggae, Bobem Marleyem (na wyspie, dokładnie w  Nine Mile, można zwiedzić Mauzoleum słynnego muzyka), pięknymi plażami, lazurową wodą, Usainem Boltem czy egzotyczną kulturą – wycieczki na tę słynną wyspę, położoną na Morzu Karaibskim, oferuje biuro Rainbow. Można zdecydować się przykładowo na wycieczkę objazdową lub leniwy wypoczynek na plaży. Warto wybrać się do Kingston, które jest stolicą Jamajki i jednocześnie jedynym miastem na całej wyspie. Miasto słynie z atrakcji kulturalnych i nocnego życia. Dla pragnących zaś spokoju idealnym miejscem na pobyt będzie piękna Montego Bay z jedną z najsłynniejszych jamajskich plaż – Doctor’s Cave.

Od strony kulinarnej tutejszym przysmakiem jest np. zupełnie nieznany nam owoc o nazwie ackee (bligia pospolita). Dojrzałe owoce samoistnie pękają, ukazując ciemne nasiona, otoczone miąższem – tylko wtedy nadają się do jedzenia. Niedojrzałe owoce są bardzo trujące, a ich spożycie może wywołać nawet hipoglikemię i tzw. jamajską chorobę wymiotną. Ackee jest również kluczowym składnikiem tradycyjnego, jamajskiego dania o nazwie ackee and saltfish, które składa się z solonej ryby (dorsza), pomidorów, czasami papryki, cebuli i oczywiście ackee (danie to najczęściej podawane jest na śniadanie) – wyglądem przypomina nieco jajecznicę. Kuchnia jamajska słynie też z pikantnej marynaty jerk, wykorzystywanej zwykle do grillowanego kurczaka (Jerk chicken). Przyrządzone w ten sposób mięso można spróbować np. od ulicznych handlarzy.

Ackee

Wizytówką Jamajki jest też Jamaica Blue Mountain Coffee, czyli uprawiana na wyspie wysokiej jakości kawa – uznawana przez wielu za najlepszą i jednocześnie jedną z najdroższych. Jej nazwa wzięła się od pasma Gór Błękitnych – u ich zbocza usytuowane są właśnie plantacje kawy (taką plantację można dokładnie zobaczyć podczas wycieczek organizowanych przez Rainbow i podejrzeć proces uprawy, zbioru i wypalania ziaren).

Karnawał to jednak czas zarezerwowany nie na cenioną przez koneserów kawę, a oczywiście rum! Trunek, który kojarzy nam się najczęściej z karaibskimi piratami 🙂 Jamajski rum zaliczany jest do czołówki. Appleton Estate to najstarsza firma z Jamajki, która zajmuje się jego produkcją już od 1749 roku. Warto wiedzieć, że rum produkowany jest z melasy lub soku trzciny cukrowej. Na początku ma biały kolor – dopiero po leżakowaniu w dębowych beczkach zmienia swój odcień na coraz ciemniejszy (od żółtawego po brązowy). Oczywiście im dłużej rum leżakuje, tym ma bogatszy smak (i tym samym jest droższy).

Nigdzie indziej rum nie smakuje tak, jak na karaibskiej wyspie, ale polecam 3 drinki z jego wykorzystaniem, które możemy z łatwością przyrządzić w domu np. we wspomnianym okresie karnawału 🙂

 

Trudność

10%
Czas wykonania:

15

3 karnawałowe drinki z rumem

Rum Punch:
50 ml rumu
70 ml soku ananasowego
50 ml soku pomarańczowego
30 ml soku z limonki
2 łyżki grenadiny
lód
 Wszystkie składniki połączyć. Podawać z kostkami lodu i plasterkiem limonki lub pamarańczy.
Pina Colada:
40 ml rumu
40 ml mleka kokosowego
90 ml soku ananasowego (można wykorzystać też kawałki ananasa)
lód (kruszony)
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Brzeg szklanki można udekorować wiórkami kokosowymi (najpierw szklankę zamoczyć delikatnie w soku cytrynowym, by wiórki się przykleiły).
Planter’s punch (skorzystałam z proporcji stąd):
50 ml rumu
30 ml soku z cytryny
120 ml soku pomarańczowego
15 ml grenadiny

Rum połączyć z sokiem pomarańczowym i sokiem z cytryny. Wlać do szklanki. Na koniec dodać grenadinę. Podawać z kostkami lodu i kawałkiem pomarańczy.

 
Wpis powstał pod patronatem biura Rainbow.

Odpowiedz