d2290-owsiane-ciasteczka-z-bakaliami

 

Dawno nie było na blogu nowego przepisu na ciasteczka, a przecież jesień to idealny czas na ich pieczenie. Przepis na te owsiane ciastka dostałam od czytelniczki Kasi, wprowadziłam jedynie drobne modyfikacje. Zamiast suszonej żurawiny i moreli możecie użyć oczywiście innych ulubionych dodatków np. orzechów czy ziaren słonecznika. Takie ciasteczka idealnie nadają się, by wziąć je na przekąskę do szkoły czy pracy.

Składniki (na ok. 20 dużych ciasteczek):

200 g masła
140 g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
140 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 g płatków owsianych (ok. 3 szklanki)
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki suszonych moreli (posiekanych na mniejsze kawałki)

ab158-owsiane-ciastka-z-zurawina

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy następnie jajka i ekstrakt z wanilii – miksujemy. Wsypujemy mąkę, przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy do połączenia. Dodajemy partiami płatki owsiane – miksujemy albo mieszamy już łyżką. Z ciasta formujemy kulki, kładziemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczamy łyżką i wciskamy na wierzch suszoną żurawinę i morele (można też wmieszać całość w ciasto). Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego! 🙂

84a23-ciastka-owsiane

12 komentarzy

Odpowiedz