Takie śniadanie, najlepiej podane do łóżka, mogłabym jeść codziennie! 🙂 Placuszki zrobione zostały z waniliowego serka homogenizowanego i dzięki temu mają piękną, żółtą barwę, są delikatne i świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców. Ja skusiłam się na truskawki. Polecam!
Składniki (na ok. 12 placuszków):
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
300 g waniliowego serka homogenizowanego
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżki mleka (opcjonalnie, gdyby masa wyszła zbyt gęsta)
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. W drugiej misce umieszczamy serek, jajka i olej. Miksujemy mokre składniki do połączenia, następnie dodajemy stopniowo suche i dalej miksujemy. Gdyby masa wyszła zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni (bez oleju) z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 🙂
Smakowicie wyglądają te placuszki 🙂
Takie śniadanie chyba każdy lubiły dostawać od razu do łóżka: ))
Ooo,jak ładnie:)
pyszności:)
Tak podane śniadanie mogłabym mieć codziennie… Ale się rozmarzyłam 😉
śniadanie nie dosyć, że smaczne to jeszcze zdjęcia cudowne! 🙂
Dziękuję! 🙂
Piękne 🙂 Zgadzam się – i zdjęcia wspaniałe, i danie smakowite. Często robię bardzo podobne placuszki.
pyszności!!, zrobiłam sobie dzisiaj, dziękujemy za wspaniałe przepisy!
ile ok. kcal ma jeden taki placuszek? zapowiadają się cudownie! 🙂
jeden ok. 101 kcal. Cała masa mniej więcej 1212 🙂
+/- mleko
Witam,
Placuszki nakładamy łyżką, mają być grubsze czy cienkie, w jaki sposób to robić najlepiej?
Monika
Witaj, uwielbiamy Twoje placuszki. Dziś je zmodyfikowałam i dałam 1/3 mąki owsianej, 1/3 pszennej, 1/3 amarantusowej a zamiast cukru syrop klonowy 1 łyżkę. Proszku nie dodałam. Zazwyczaj ubijam pianę z 2 białek, wychdzą wtedy bardziej puszyste, ale dziś zapomniałam. Wyszly równie smaczne. Polecam
Tak, większą łyżką nakładamy partie ciasta, tworząc małe placuszki. Nałożone na patelnię ciasto samo się rozleje i ta grubość jest optymalna (jak na zdjęciu) 🙂
Idealne dla dziecka jako przekąska do parku !! Sprawdzone i przetestowane 😉
Wyszły przepysznie! Dziękuję za przepis 🙂
Pyszneeeeee 🙂
Na pewno się skuszę, choć mam uwagę co do koloru – ja bym stawiała, że to dzięki jajkom, a nie serkowi waniliowemu;)
Dziękuję za ten przepis. Moje dzieciaki pokochały Twoje placuszki. Czasem zamiast mąki pszennej używam pełnoziarnistej i wtedy mamy mega zdrowe i pyszne śniadanko.
Pozdrawiam.
Super pyszne 😉
Nie nadążyłam smażyć, a już nie było 😀
Dzieciaczki zachwycone 🙂
robie je juz regularnie i uwielbiam 🙂 albo zamiast serka daje banany zblendowane. i nie daje cukru bo dla mnie sa dostatecznie slodkie….np z jablkiem prazonum :p
dziekuje za przepis!
olga
Super, że z bananami też wychodzą smaczne 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Pyszne! Dziękuję za przepis.
Dodałam wszystkie składniki dokładnie jak w przepisie. Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Ciasto geste, gumowe. Nie da sie tego smażyć ani jeść. Skladniki, czas a przede wszystkim śniadanie zmarnowane. Co poszło nie tak???
Niestety nie mam pojęcia – ciężko jest zepsuć ciasto na placki, tym bardziej, że wszystkie osoby wyżej chwalą przepis, a i ja nie miałam jakichkolwiek problemów ze smażeniem
Mnie również wyszło takie ciasto, tzn bardzo gęste, dałam zbyt duzo maki. Należy wtedy po prostu dolać mleka i będzie ok. A co do gumowatosci to można wcześniej ubić białka i będą delikatniejsze 🙂
Czy szklanka to 200 ml, czy 250 ml?
250 ml 🙂
Pani Paulino czy można zastąpić olej rzepakowy masełkiem? Czy nie będzie to problemem. Z góry dziękuję za odpowiedź. Luiza