Tęczowy tort z galaretek

c63ca-tort-teczowy-z-galaretek-1

 

Kojarzycie tęczowy tort, który zachwyca kolorowymi, biszkoptowymi blatami? A co powiecie, gdyby to galaretki grały pierwsze skrzypce i czarowały barwami tęczy? 🙂 Dzisiejszy tort wymaga cierpliwości, ale warto poświęcić mu kilka chwil. Puszysty biszkopt, orzeźwiające galaretki i świeże owoce to połączenie, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Myślę, że taki tort przypadłby do gustu szczególnie dzieciom i osobom, które nie przepadają za wypiekami z dużą ilością ciężkich kremów. Spróbujcie koniecznie pobawić się kolorami galaretek i zaskoczcie bliskich! 🙂

Składniki na 2 biszkoptowe blaty (2 tortownice 22 cm)*:

2 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* do przygotowania tortu potrzebujemy 6 cienkich blatów.

Oraz:

5 galaretek Winiary w kolorach:

niebieskim albo fioletowym (Blue Curacao albo o smaku jagodowym),
zielonym (o smaku agrestowym),
żółtym (o smaku cytrynowym),
pomarańczowym (o smaku brzoskwiniowym albo pomarańczowym),
czerwonym (o smaku truskawkowym albo arbuzowym)

200 g śmietanki 36 proc.
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru

125 g borówek
125 g czereśni
200 g truskawek

Uwaga! Tort należy składać w tortownicy (albo użyć specjalnej obręczy do tortów), która ma co najmniej 10 cm wysokości.

 

da0fc-tort-z-owocami-i-galaretkami

 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy. Odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż piana będzie lśniąca. Wlewamy następnie partiami żółtka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane wcześnie mąki – mieszamy całość delikatnie już łyżką. Przelewamy masę do dwóch tortownic o średnicy 22 cm, wyłożonych na dnie papierem do pieczenia (staramy się równo rozłożyć masę). Wkładamy tortownice od razu do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni na ok. 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Analogicznie postępujemy w przypadku kolejnych 4 blatów.

87e90-tort-teczowy-1

Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody (kolejne kolory też w takiej samej ilości wody). Odstawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki. Gdy galaretka będzie już tężeć (nie może być całkowicie płynna, bo wsiąknie w biszkopt), wylewamy ją na pierwszy blat, umieszczony w tortownicy, po czym przykrywamy galaretkę kolejnym biszkoptowym krążkiem. Wstawiamy do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Analogicznie postępujemy z kolejnymi kolorami. Na koniec wkładamy tort do lodówki do całkowitego stężenia.

Śmietankę i mascarpone umieszczamy w jednej misce – miksujemy do momentu uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Pod koniec dodajemy łyżkę cukru pudru. Tort wyciągamy z tortownicy i pokrywamy z każdej strony kremem. Wkładamy do lodówki, by krem stężał. Przed podaniem ozdabiamy tort owocami. Smacznego! 🙂

cb914-teczowy-tort

31 komentarzy

Odpowiedz