Wiecie, że dokładnie dzisiaj mija rok od czasu, gdy zaczęłam prowadzić bloga? Co prawda były też tu publikowane przepisy nieco wcześniej, jednak zostały już przeze mnie usunięte – nie to że były niedobre, po prostu nie mogłam znieść wybitnie brzydkich zdjęć (a rok temu myślałam, że takimi fotografiami mogę świat zawojować! Hoho! :)). Pewnie za kolejny rok będę chciała usunąć i te zdjęcia z dzisiejszego przepisu, ale to tylko znak, że się rozwijam i chcę być lepsza w tym, co robię. Cóż, cieszę się, że zaglądacie do mnie, pieczecie i komentujecie. Przy okazji pozdrawiam moją ekipę z Facebooka, która zgromadziła się w ciągu tych 12 miesięcy. Dobra, dość tego przydługiego wstępu – zerknijcie na przepis 🙂 Ciasteczka są proste, ale gwarantuję, że przepyszne! Jeżeli moja druga połowa, która nie przepada za piernikami i podobnego typu wypiekami z korzenną nutą, się nimi zachwyca, to coś w nich musi być. Upieczcie koniecznie! 🙂
Składniki na ciasteczka (wyszło mi ok. 50 ciasteczek różnej wielkości):
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
3/4 szklanki cukru pudru
1 duże jajko
170 g masła
1 łyżka płynnego miodu
Składniki na lukier królewski:
170 g cukru pudru (lub więcej/mniej w zależności od potrzebnej konsystencji)
1 białko z małego jajka
kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
Oraz:
Spożywczy brokat do dekoracji wypieków (opcjonalnie)
Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier puder przesiać do jednej miski. Dodać cynamon i przyprawę korzenną – dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć do miski masło – posiekać nożem. Dodać jajko, łyżkę miodu i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto (grubość wg uznania). Wycinać foremkami kształty. Piec na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 7-10 minut w temp. 180 stopni (trzeba pilnować, bo czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszych ciasteczek). Studzimy na kratce.
Białko umieszczamy w misce, dodajemy przesiany cukier puder oraz kilka kropel soku z cytryny i miksujemy na niskich obrotach przez ok. 5 minut. Uzyskanym w ten sposób lukrem zdobimy według uznania nasze ciasteczka. Ja posypałam je jeszcze dodatkowo niewielką ilością spożywczego brokatu do dekoracji wypieków. Smacznego! 🙂
Poznaj podstawy lukrowania i moje aktualne receptury na lukier królewski (i nie tylko)
w moim e-booku “Zapachniało cynamonem”:
Piękne ciasteczka 🙂
Ale piękne ! Aż się zaśliniłam 🙂
Zainspirowały i mnie. Nie miałam na tyle masła w domu, a chciałam od razu 2 porcje zrobić więc dodałam około 100 g smalcu. Wyszły świetnie. Piekłam w 180 stopniach. Po 7 min.
Lukier fantastyczny. Stabilny, dobry w smaku. Ładnie się rozprowadza i dosyć szybko zastyga. Polecam każdemu.
gratulacje z okazji roczku 🙂 Pięknie te ciastka się prezentują.
Dziękuję! ;))
Witam. Jak długo takie ciasteczka mogą leżeć w puszce?
Hah, dzięki! 😉
Bardzo dziękuję! 🙂
gratuluje rocznicy w wutrwalosci wprowadzeniu bloogu 🙂 jutro moja Niunia wrac wiec moze upieke takie cuda
śliczne:)
Pięknie są przystrojone, ja już czuję ich zapach i chcę porwać kilka do kawy.
Na kolejny rok, życzę udanych wypieków i oby jak najwięcej tak smakowitych zdjęć! Ach! I jak najmniej zakalców (choć z nich można też coś tam dobrego zrobić) 🙂
korzenne ciacha to numer jeden wśród świątecznych wypieków 🙂 twoje są prze-śliczne!
Cudne:):) u mnie też już zaczęło się pierniczenie;):)
Cudne 🙂 !
Ps. Mam te spinaczyki ! Są przeurocze 🙂
moje pojęcie n/t pieczenia, a szczególnie dekorowania jest zerowe więc: w jaki sposób można tak łatwo udekorować te ciasteczka lukrem? 🙂
Skąd taka foremeczka? Nigdzie nie mogę jej znaleźć 🙁
Kolejnego udanego roku:)
W Nanu-Nana 🙂
Wystarczy przygotowany lukier umieścić np. w zwykłym woreczku, jeśli nie mamy rękawa cukierniczego oraz odpowiedniej końcówki, i odciąć delikatnie róg 🙂 Następnie cierpliwie dekorować 🙂
brzmi całkiem przystępnie, dziękuję 🙂 jutro będę próbować 🙂
Przepiękne, śnieżynka jest jednym z najbardziej kochanych przeze mnie motywów 🙂 I jeśli foremka jest jeszcze w Nanu-Nana to lecę jutro na zakupy!
The cookies are so beautiful! I think they're a labour of love as I presume it takes a lot of time to decorate them.
Bardzo ładne ciastka, bardzo ładne zdjęcia, nie wyrzucaj już nic, pozdrowionka:)
witam nigdy nie piekłam ciasteczek ale jutro wybróbuje twój przepis 🙂 wyglądają apetycznie a przepis jak dla mnie amatorki totalnej jest super zwięzły i zrozumiały to może mi wyjdą 🙂
Trzymam kciuki! 🙂
A moje pytanie dotykające innej kwestii. Cóż to za wspaniałe ciemne tło? Przepiękne!
Zwykły czarny materiał 😉
Witam, 🙂 będę piekła Twoje ciasteczka pierwszy raz, bardzo proszę poradź na jaką grubość rozwałkowujesz ciasto i ile go wtedy pieczesz? po czym poznajesz że ciasteczka są już gotowe? nie chciałabym ich trzymać za krótko, bądź za długo. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Myślę, że ok. 4 mm 🙂 Gdy brzegi ciasteczek będą się mocniej rumienić to wtedy ciasteczka są już na pewno gotowe 🙂
Dziękuję bardzo ! i Wesołych Świąt życzę : )
P.S. mój miód jest bardzo gęsty, czy mogę taki dodać?
Należy go chwilę podgrzać aż zrobi się płynny. Również życzę wesołych i słodkich świąt! 🙂
Dziękuję 🙂
Musi być masło? czy może byc margaryna? 😉
Z masłem ciasteczka wychodzą zdecydowanie smaczniejsze 🙂
Czy może być mąka pełnoziarnista? 🙂
Tak, możliwe jednak, że trzeba będzie zmienić nieco proporcje i dodać jej np. trochę mniej.
Właśnie upiekłam ciasteczka według Twojego przepisu. Dodałam jedynie więcej przyprawy do pierników oraz imbir, kardamon i więcej cynaomu – ponieważ chciałam uzyskać mocno korzenny smak. Ciasteczka są przepyszne!! Idealnie chrupkie. Pachnie świętami w całym domu. Teraz niestety muszę je gdzieś dobrze ukryć, bo w przeciwnym razie mogą nie doczekać do świąt:) Dziękuję za świetną recepturę. Wesołych Świąt. Monika 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂 Pozdrawiam i również życzę wesołych świąt! 😉
Dzisiaj będę piekła ciastka, żeby były “na potem”. Mam nadzieję, że będą równie smaczne jak wyglądają. 😉
piękne są 🙂 właśnie szukałam przepisu na takie ciacha 🙂
Upiekłam, udekorowałam i zjadłam, am am am…pycha! dodałabym odrobinę więcej przyprawy korzennej ale oprócz tego przepis polecam 😉 pozdrawiam Marta
Ciastka pyszne, tylko musiałam dodawać więcej mąki. Mogłoby być więcej cynamonu, przyprawy korzennej i trochę kakao (dla koloru). Pozdrawiam Mila
Ciasteczka są pyszne 😉
ciasteczka pyszne,,,rozplywaja sie w ustach…dziekuje za przepis
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo zainteresował mnie ten przepis 🙂 zastanawia mnie tylko, czy podczas pieczenia ciasteczka bardzo “rosną”? Potrzebowałabym, żeby wyszły płaskie i cienkie. Czy te właśnie takie będą? Czy jest duża różnica między wyciętym ciasteczkiem a już upieczonym jeśli chodzi o grubość? Pozdrawiam serdecznie! 🙂
W składzie mają tylko pół łyżeczki sody, więc cienko rozwałkowane będą trzymać kształt 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
moje może nie tak piękne ale za to pyszne 🙂 dzięki za super przepis 🙂
Czy soda oczyszczona jest konieczna w przepisie? 🙁
Można pominąć 🙂
Właśnie upieklam ciasteczka według Twojego przepisu 🙂 wyglądają super i przede wszystkim smakują przepysznie. Nie mogę odpedzic od nich chłopaka i boję się ,że do świąt nic nie zostanie 😉 dzięki bardzo za przepis! 🙂
Niezmiernie miło jest mi czytać taki komentarz 🙂 Pozdrawiam i życzę wesołych i pysznych świąt! 🙂
Dziś piekłam dla rodziny ciasteczka. Jak wszyscy się dodaje do ciasteczek to ich nie bd w 5 minut. Takie sa pyszne
Super, że smakują! 🙂 Pozdrawiam i życzę wspaniałych świąt! 🙂
witam. wiem że do świąt jeszcze daleko ale szukam przepisów i próbuję je żeby znaleźć jak najlepsze przysmaki i… i dziś je zrobiłem a ciasteczka wychodzą po prostu wyśmienite i też tak smakują pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam! 🙂
Super ciasteczka upiekłam po raz pierwszy i sa przepyszne ,pozdrawiam serdecznie 🙂
Mam pytanie czy ciastka włożyć do rozgrzanego piekarnika czy nie ?
Tak, zawsze wkładamy do rozgrzanego
Upiekłam, pierwsza blacha ciasteczek znikła nim druga zdążyła się upiec 🙂 Wyszły super – nieco zmodyfikowałam przepis – dodałam więcej przypraw: cynamonu, kardamonu, imbiru i dla mnie było za dużo cukru pudru, dałam 1/3 szklanki, a i i tak dla mnie były ciut za słodkie, ale to już kwestia gustu, jakie kto lubi 🙂 my dość mało słodzimy 🙂
Ciasteczka przepyszne. Zniknęły w mgnieniu oka. Dziękuje za super przepis i pozdrawiam 🙂
Przepis szybki, prosty, a wypiek pyszny! Dziękuje 🙂 Dodałam jednak więcej przyprawy korzennej i myślę, że bez tego ciasteczka byłyby mało wyraziste.
Mam pytanie odnośnie przechowywania. Ciasteczka już są chłodne, dekoruje je lukrem oraz pisakiem spożywczym…czy jak po wyschnięciu wrzucę wszystkie do ozdobnego pudełka to czy zdobienia się nie “odbiją”? W jaki sposób przechowujecie zdobione ciasteczka?
Moja corka wlasnie piecze te ciacha. Uwaga,
boje sie! Ona jest taka niezdarna
🙂 Da sobie radę! 🙂
Nie polecam – zrobiłam i do świąt nie doczekały – wszystkie zniknęły 🙂 Muszę jeszcze raz robić, bo są takie przepyszne 🙂 Tak na serio to przepis genialny, ciasteczka mega pyszne. Dałam trochę mniej cukru pudru i dorzuciłam pół szklanki mielonych orzechów. Róbcie i jedzcie, nie tylko na święta 🙂
<3
Wyglądają świetnie, ale niestety nie mam sody oczyszczonej. Mogłabym zastąpić ją proszkiem do pieczenia, albo czymś innym? Jak zrobię to na pewno powiem czy wyszły 🙂
Można dodać proszek do pieczenia 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
POLECAM WSZYSTKIM! Przepis prościutki, przyjemnie się robi, a ciasteczka po prostu pierwsza klasa 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂
Hej, wyglądają super. Zamierzam je dzisiaj upiec, czy wytrzymają tydzień do świąt?
Wytrzymają 🙂
bardzo dobre wychodzą , polecam 😉
Czy jako ciastka-podziękowanie dla gości mogę zrobić je miesiąc wcześniej? To samo pytanie do kruchych i korzennych 🙂
Moje ulubione z tego przepisu… Dziękuję!! ❤️
Bardzo się cieszę! 🙂
na ile dni przed Świętami najlepiej je upiec?
Myślę, że 2-3 dni przed świętami można je zrobić.
Ja robię te ciasteczka co roku od chyba 5 lat 🙂 zawsze wracam do tego przepisu, mało tego- zawsze polecam go znajomym 😉
Witam czy ciastka pieczemy góra dół czy z termoobiegiem ? Dziękuje za odpowiedz
Hej! Chciałam zapytać, czy mogę ciasto na pierniczki przygotować dzien/dwa wcześniej i trzymać w lodówce i dopiero później wycinać i upiec?
Od 2016 roku – robię je co roku. Tylko te! Jedyne i najlepsze! Znajomi tez je robią bo przepis się rozszedł po kręgu najbliższych 🙂 polecam