Najprostsze świąteczne ciasteczka korzenne

Wiecie, że dokładnie dzisiaj mija rok od czasu, gdy zaczęłam prowadzić bloga? Co prawda były też tu publikowane przepisy nieco wcześniej, jednak zostały już przeze mnie usunięte – nie to że były niedobre, po prostu nie mogłam znieść wybitnie brzydkich zdjęć (a rok temu myślałam, że takimi fotografiami mogę świat zawojować! Hoho! :)). Pewnie za kolejny rok będę chciała usunąć i te zdjęcia z dzisiejszego przepisu, ale to tylko znak, że się rozwijam i chcę być lepsza w tym, co robię. Cóż, cieszę się, że zaglądacie do mnie, pieczecie i komentujecie. Przy okazji pozdrawiam moją ekipę z Facebooka, która zgromadziła się w ciągu tych 12 miesięcy. Dobra, dość tego przydługiego wstępu – zerknijcie na przepis 🙂 Ciasteczka są proste, ale gwarantuję, że przepyszne! Jeżeli moja druga połowa, która nie przepada za piernikami i podobnego typu wypiekami z korzenną nutą, się nimi zachwyca, to coś w nich musi być. Upieczcie koniecznie! 🙂
Składniki na ciasteczka (wyszło mi ok. 50 ciasteczek różnej wielkości):
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
3/4 szklanki cukru pudru
1 duże jajko
170 g masła
1 łyżka płynnego miodu
Składniki na lukier królewski:
170 g cukru pudru (lub więcej/mniej w zależności od potrzebnej konsystencji)
1 białko z małego jajka

kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)

Oraz:

Spożywczy brokat do dekoracji wypieków (opcjonalnie)

Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier puder przesiać do jednej miski. Dodać cynamon i przyprawę korzenną – dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć do miski masło – posiekać nożem. Dodać jajko, łyżkę miodu i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto (grubość wg uznania). Wycinać foremkami kształty. Piec na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 7-10 minut w temp. 180 stopni (trzeba pilnować, bo czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszych ciasteczek). Studzimy na kratce.

Białko umieszczamy w misce, dodajemy przesiany cukier puder oraz kilka kropel soku z cytryny i miksujemy na niskich obrotach przez ok. 5 minut. Uzyskanym w ten sposób lukrem zdobimy według uznania nasze ciasteczka. Ja posypałam je jeszcze dodatkowo niewielką ilością spożywczego brokatu do dekoracji wypieków. Smacznego! 🙂

Poznaj podstawy lukrowania i moje aktualne receptury na lukier królewski (i nie tylko)
w moim e-booku “Zapachniało cynamonem”:

84 komentarze

Odpowiedz