Jabłecznik na serku waniliowym (bez jajek)

Ciasta, które tak przyjemnie pachnie już przy samym zagniataniu, dawno nie robiłam. Elastyczne w trakcie przygotowania, pięknie pachnące serkiem waniliowym, o niezwykle ponętnym kształcie 🙂 Dziecinnie proste, smaczne i bez jajek, trochę przypominające z wyglądu śniadaniowe bułeczki 🙂 Przepis znalazłam u Kasi z bloga Bake&Taste. Warto spróbować! 🙂

 

Składniki (użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm,
można użyć też większej – 25 cm x 36 cm):
3 szklanki mąki
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g waniliowego serka (np. Danio)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
4 jabłka (bądź 6, jeśli użyjemy większej formy)
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie dodajemy serek waniliowy i łączymy łyżką. Na koniec dokładamy masło, siekamy nożem, a potem całość zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy na wielkość naszej formy. Pierwszą część przekładamy na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przecinamy na pół i pozbywamy się łyżeczką gniazd nasiennych. Układamy na cieście obok siebie jabłka, zaokrągloną częścią do góry. Na koniec przenosimy drugą część rozwałkowanego ciasta i przykrywamy nią jabłka, delikatnie dociskając. Jeśli zostało Wam odrobinę ciasta (mi zostało, bo korzystałam z mniejszej formy), można dołożyć je na brzegi. Jabłecznik pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Gdyby zarumienił się zbyt szybko, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 🙂

26 komentarzy

Odpowiedz