Ciasta, które tak przyjemnie pachnie już przy samym zagniataniu, dawno nie robiłam. Elastyczne w trakcie przygotowania, pięknie pachnące serkiem waniliowym, o niezwykle ponętnym kształcie 🙂 Dziecinnie proste, smaczne i bez jajek, trochę przypominające z wyglądu śniadaniowe bułeczki 🙂 Przepis znalazłam u Kasi z bloga Bake&Taste. Warto spróbować! 🙂
Składniki (użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm,
można użyć też większej – 25 cm x 36 cm):
można użyć też większej – 25 cm x 36 cm):
3 szklanki mąki
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g waniliowego serka (np. Danio)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
4 jabłka (bądź 6, jeśli użyjemy większej formy)
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie dodajemy serek waniliowy i łączymy łyżką. Na koniec dokładamy masło, siekamy nożem, a potem całość zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy na wielkość naszej formy. Pierwszą część przekładamy na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przecinamy na pół i pozbywamy się łyżeczką gniazd nasiennych. Układamy na cieście obok siebie jabłka, zaokrągloną częścią do góry. Na koniec przenosimy drugą część rozwałkowanego ciasta i przykrywamy nią jabłka, delikatnie dociskając. Jeśli zostało Wam odrobinę ciasta (mi zostało, bo korzystałam z mniejszej formy), można dołożyć je na brzegi. Jabłecznik pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Gdyby zarumienił się zbyt szybko, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
źródło: Bake&Taste / kolorowepapilotki.blogspot.com
Jaki smakowity ten jabłecznik, bardzo atrakcyjna forma ciasta 🙂
Genialne! <3
Pychotka ;D
Przepięknie wygląda!
świetnie wygląda:)
świetny pomysł.Takiego jabłecznika jeszcze nie jadłam, a ciężko byłoby odmówić 😉
Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
Pomysłowy i apetyczny! 🙂
Piekłam niedawno jabłecznik, ale jutro spróbuję tego przepisu 🙂
Wygląda wspaniale, może również się przełamię i spróbuję coś upiec na Święta 🙂
Pozdrawiam!
http://www.eva-style.blogspot.com
Uroczy ten jabłecznik! : )
Przepis bardzo mi się podoba.
Wygląda smakowicie 🙂
Wspaniały pomysł na jabłecznik. Muszę koniecznie wypróbować!
Pozdrawiam serdecznie!
Świetny przepis, niedługo wypróbuję 🙂
polecam! robię po raz trzeci i wyszło znowu idealnie ;))))
gosia 😉
Wygląda pysznie ale nie do końca jestem przekonana do proporcji podanych składników. Ciasto klei się do rąk i nie da się rozwałkować najwyżej porcjami wykładać na blachę czy taka ma być KONSYSTENCJA? Wg mnie na 300 g mąki kostka masła i 500 gram serka to chyba za mało robiłam pierwszy raz i nie wiem jak ma to wyglądać. Proszę potwierdzić ten skład lub napisać swoje doświadczenie z tym przepisem . Pozdrawiam Krystyna.
Konsystencja ciasta widoczna jest na zdjęciach wyżej. Ja widać, da się je bez problemów rozwałkowywać 🙂 W razie potrzeby można dodać nieco więcej mąki.
Witam,w przepisie jest 200 g serka I 3 szklanki mąki,to około 500 g. A Ty Krysiu podajesz odwrotnie.Pozdrawiam
Witaj Paulinko !
Jak zobaczylam Twoje buleczki jablkowe to od razu pomyslalam ze musze je zrobic natychmiast i tak oczywiscie bylo.
Wyszly przewspaniale, przepyszne. To juz zreszta nie pierwszy przepis od Ciebie i za kazdym razem wszystko sie udaje .Przepisy 100% pewne, piekna szata graficzna. Gratulacje !!! Basia
Szalenie się cieszę! 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
Tak jak szybko je zrobilam ,tak szybko znikly.Jutro robie ponownie tylko jablka dodatkowo posypie cynamonem. Jeszcze raz wielkie dzieki za to ……ze jestes .
Pozdrawiam rowniez. Basia
Wczoraj zrobiłam ten obłędny jabłecznik. Wyszło pysznie. Wszystkim smakowało zwłaszcza, że jedliśmy jeszcze ciepłe. I posypałam jabłka cynamonem. Cuuudo. Dziękuję za przepis. Poszedł do kajecika. Pozdrawiam.
[…] tych jabłek obierać, kroić lub ścierać, obsmażać itd. Na całe szczęście trafiłam na blog Czekoladą Utkane a w nim na jabłecznik na serku waniliowym (popularnym serku Danio). Ciasto w wykonaniu bardzo […]
zrobiłam i faktycznie jedyne co mi brakuje jak tu już ktoś wyżej napisał (bo sama o tym też zapomniałam :P) to posypanie jabłek cynamonem
ciasto dobre, dzięki za przepis 🙂
Czym mogę zastąpić serek waniliowy danio? Mieszkam w Kanadzie i nie mogę znaleść nic podobnego. Jakieś sugestie? Pozdrawiam
Może gęsty jogurt naturalny? 🙂