Owoce zapiekane pod kruszonką to idealny deser dla zabieganych. Czasami, gdy najdzie mnie ochota na coś pysznego, a mam nieco ponad pół godziny, by to przygotować, sięgam po sezonowe owoce i robię crumble. Jeszcze ciepłe, podawane z gałką ulubionych lodów bądź ubitą śmietanką to prawdziwa rozkosz. Polecam szczególnie na jesienne, chłodne wieczory 🙂

 

Składniki na 6 porcji:
6 dużych jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu (płaska)
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki zmielonych migdałów
150 g mąki
75 g masła
75 g brązowego cukru

100 g płatków migdałowych

Jabłka kroimy w kostkę. Polewamy owoce sokiem z cytryny, dodajemy cukier, cynamon, mielone migdały i delikatnie łączymy. Owoce wykładamy do ramekinów (zostawiamy miejsce na kruszonkę). Mąkę razem z brązowym cukrem wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie rozcieramy masło dłońmi, by utworzyć kruszonkę. Na koniec dodajemy płatki migdałów i mieszamy całość. Posypujemy kruszonką owoce i wstawiamy na ok. 30 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Podajemy najlepiej jeszcze ciepłe z gałką ulubionych lodów bądź ubitą śmietanką. Smacznego! 🙂

 

6 komentarzy

Odpowiedz