Owoce zapiekane pod kruszonką to idealny deser dla zabieganych. Czasami, gdy najdzie mnie ochota na coś pysznego, a mam nieco ponad pół godziny, by to przygotować, sięgam po sezonowe owoce i robię crumble. Jeszcze ciepłe, podawane z gałką ulubionych lodów bądź ubitą śmietanką to prawdziwa rozkosz. Polecam szczególnie na jesienne, chłodne wieczory 🙂
Składniki na 6 porcji:
6 dużych jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu (płaska)
1 łyżeczka cynamonu (płaska)
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki zmielonych migdałów
150 g mąki
75 g masła
75 g brązowego cukru
100 g płatków migdałowych
Jabłka kroimy w kostkę. Polewamy owoce sokiem z cytryny, dodajemy cukier, cynamon, mielone migdały i delikatnie łączymy. Owoce wykładamy do ramekinów (zostawiamy miejsce na kruszonkę). Mąkę razem z brązowym cukrem wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie rozcieramy masło dłońmi, by utworzyć kruszonkę. Na koniec dodajemy płatki migdałów i mieszamy całość. Posypujemy kruszonką owoce i wstawiamy na ok. 30 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Podajemy najlepiej jeszcze ciepłe z gałką ulubionych lodów bądź ubitą śmietanką. Smacznego! 🙂
idealny deser na jesienne chłodne dni 🙂
wygląda pięknie 🙂
jedyne jakie już jadłam 🙂 i jest przepyszne, muszę powtórzyć 😀
Wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Ojj chyba dzisiaj sama zrobię… 🙂 Wyglądają przepysznie, a ja mam masę jabłek w kuchni…:D
Uwielbiam crumble, a takie z jabłkami jest chyba najlepsze! 🙂