Mango lassi w formie lodów? Jak dla mnie rewelacja 🙂 Te lody skierowane są przede wszystkim do miłośników tego indyjskiego napoju (przepis znajdziecie tutaj). Sama robiłam je już drugi raz – są pyszne, zdrowe i wykonujemy je bez maszynki. Wystarczy zmiksować mango z jogurtem greckim, dosłodzić i zamrozić w pojemniczkach na lody 🙂 Banalne, a jakie pyszne!

Składniki (na 6 lodów):

1 duże, dojrzałe mango
1 szklanka jogurtu greckiego (można użyć ewentualnie naturalnego)
1 łyżka miodu

Pokrojone mango wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy 3/4 szklanki jogurtu greckiego i 1 łyżkę miodu – miksujemy do połączenia. 1/4 szklanki jogurtu dosładzamy do smaku.  Do pojemniczków na lody przelewamy masę mango, zostawiając miejsce na jogurt grecki, który dodajemy na górę. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. By wyciągnąć lody  z pojemniczków, zanurzamy je na kilka sekund w ciepłej wodzie. Smacznego! 🙂

9 komentarzy

Odpowiedz