Kakaowe babeczki z mlecznym kremem

 

Mam nadzieję, że pierwszy dzień maja upłynął Wam równie dobrze jak mi 🙂 Pogoda nad polskim morzem, gdzie aktualnie przebywam, w końcu się poprawiła (wcześniej była tak kiepska, że zdążyłam już złapać przeziębienie), więc można było grillować na całego! 🙂 W biegu zrobiłam zdjęcia babeczek z mlecznym kremem, które wykonałam razem z młodszą siostrą 🙂 Krem wyszedł naprawdę pyszny! 🙂

Składniki na 12 babeczek:

1 1/4 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
100 g masła
2 jajka

3/4 szklanki cukru

Składniki na krem:

250 g masła
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz mleko do momentu wykorzystania składników, a na koniec esencję waniliową. Masę przelewamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, i pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.

Przygotowujemy krem. Mleko (zwykłe) podgrzewamy razem z cukrem do momentu jego roztopienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło starannie ucieramy, a następnie stopniowo dodajemy przestudzone mleko oraz esencję waniliową. Na sam koniec dodajemy partiami mleko w proszku, miksując do połączenia. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy nasze babeczki. Smacznego 🙂

11 komentarzy

Odpowiedz